уторак, 12. фебруар 2013.

ОПОЗИЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ У СЛУЖБИ МЕТЕРЕОЛОГИЈЕ


ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Прошао је јануар. Прође,  ево, и пола  фебруара. Увијек је на почетку године тешка ситуација. У БиХ је проблем што су овдје претешке и предуге године.

 Не смије се  заборавити да је БиХ земља у транзицији!? Но, не би то, уопште,  био никакав проблем да се многи политичари, поготово у Сарајеву, нису одавно умјесто на колосјеку транзиције, нашли у својеврсном политичком трансу. У огромној су некој журби, а у журби се, по правилу, никада ништа добро не дешава. Знам  добро да многе обавезе не могу да чекају, а богами и многе се више не могу ни одлагати у недоглед. 

Али, такође,  знам да су, ови који су  цијели јануар као нешто и радили, па ако и јесу, онда су смишљено и оркестрирано радили или су покушавали да раде о глави Републици Српској. Међутим,  они су радили против интереса БиХ и против интереса све три конститутивна народа, наравно, и против осталих - "Сејдића и Финција". 

 Ако ћемо поштено, а рекли смо да хоћемо, а и требали би, па вријеме је и да почнемо.
Дакле, све у свему, сви онако скупа, не радећи ништа у јануару мјесецу (неки не раде ништа годинама, а има и таквих који никад ништа у свом животу нису радили!?) су највише одморили конститутивне народе и наравно све грађане у БиХ од својих лакрдијашких политичких и авантуристичких потеза и антидејтонских активности.

У преводу то би значило да су се у претходном мјесецу, у најмању руку, многи покушавали  бавити противуставним активностима и подривањем и самих темеља на којима једино може и мора да функционише оваква Босна и Херцеговина, а то је Дејтонски споразум!

Преполовљен је и најкраћи мјесец у години и у наставку, а поготово у марту дешаваће се врло важне ствари. 

Појединци, народи, мислим на  колективитете, па онда и на националне мањине, поново ће пунити новинске насловне стране. Телевизије ће имати обезбијеђен цјелодневни програм, под условом да се, ако је то уопште и могуће, заврше турске сапунице и да ове просторе бар некада напусти "Сулејман Величанствени"!?  

Са пуним радним еланом, напуњених батерија,  пуни оптимизма и енергије за рад и политичари ће засукати рукаве. А  шта нас све чека? Много недовршених послова, огроман број задатака, много нерјешених проблема и питања. Јер, ваља нама у Европу. Ваља нам у Европску  унију. Сви то  хоћемо и желимо?! Но, основно је питање како? Кад? Или можда никад! 


Ипак, нећу да баксузирам, и да се ја питам, ја бих одмах сутра затражио пријем БиХ у Европску унију, али ко ће да нас прими? Нико нас тамо неће!  Лијепо богами!  О том по том. Уосталом, гдје нам се и жури?!

 И сасвим на крају, није вишка мало и метереологије. Наиме, сви смо се увјерили на сопственој кожи да је ова зима промјенљива, сад снијег, сад нема снијега.  Са сигурношћу се може тврдити да ће прољеће бити много врелије, бар кад су у питању политика и политичке теме и дилеме. 

Али неће бити онако како то прижељкује опозиција у Републици Српској, већ напросто у прољеће све се буди. Буди се природа. И нека ми сад неко каже да се и ми политичари не разумијемо у климу?! Но, друга је ствар што је ова временска клима одговарала вечини грађана, док ће у наредним мјесецима политичка клима бити за многе нездрава и тешко сварљива.