BANjALUKA - U BiH se i danas, 18 godina posle završetka krvavog sukoba, vodi pravi politički rat zbog obeležavanja republičkih i „državnih“ praznika. Sva nacionalna i verska mržnja eksplodira baš na neki od „važnih“ datuma. Tako je bilo i u ponedeljak - FBiH je slavila 25. novembar kao „Dan državnosti BiH“, dok za Srpsku ovaj praznik - ne postoji!

Od „Dejtona“, zapravo, traju otvoreni sukobi Banjaluke i Sarajeva o tome šta i kada treba slaviti. Politički dogovor nikada nije postignut, jer zemlja nema usaglašen zakon o praznicima. I dok najviši zvaničnici Srpske tvrde da Srbi nikada neće pristati da obeležavaju 25. novembar, jer za njih ne postoji nikakav dan državnosti BiH, koji FBiH slavi u znak sećanja na prvo zasedanje ZAVNOBIH 1943. u Mrkonjić Gradu, U Sarajevu je nizom manifestacija obeležen ovaj datum.

U FBiH ponedeljak 25. novembar je neradni dan, dok je u Srskoj bio radni. Članovi Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić upriličili su svečani prijem povodom 25. novembra. Upravo je Izetbegović pred Ustavnim sudom BiH osporio 9. januar - Dan i krsnu slavu Srpske. Sudije još nisu donele konačnu odluku, a Izetbegović tvrdi da je reč o datumu koji slavi „genocidnu tvorevinu i progon Bošnjaka“ zbog čega ovaj republički praznik mora biti poništen. Iz Srpske je stigao jasan odgovor: 9. januar nam niko ne može da zabrani da slavimo, jer je tad nastala Srpska voljom srpskog naroda.

-------------------------------------------------
Za razliku od Srpske, FBiH ne obeležava ni 21. novembar dan kada je u vojnoj bazi „Rajt Peterson“ parafiran Dejtonski mirovni sporazum. FBiH slavi i 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH posvećen referendumu o nezavisnosti BiH koji je održan 1992. 

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže, za „Novosti“, da je logično što Srpska ne obeležava 25. novembar i 1. mart, jer je reč o praznicima isključivo bošnjačkog naroda.


- Više puta smo ukazali na činjenicu da Ustavom, zakonom, kao ni parlamentarnom odlukom ili konsenzusom dva entiteta u postdejtonskom postojanju, BiH nije ustanovila nijedan zajednički državni praznik - poručio je Jovičić.

--------------------------------------------------------
BEZ ZAJEDNIČKIH SIMBOLA
POLITIKOLOG Nenad Kecmanović smatra da je BiH neprirodan okvir za stabilan zajednički život, pa stoga nema ni datuma, kao ni drugih simbola koji bi bili zajednički.
- Bošnjaci obeležavaju 25. novembar, ali se pri tome neprijatno suočavaju sa činjenicom da su tada vodeći ljudi u BiH, zahvaljujući zaslugama u antifašističkoj borbi, bili uglavnom Srbi - ističe Kecmanović.