четвртак, 30. јануар 2014.

Suđenje za zločine nad Srbima u logoru "Silos" - “Nek vam je Bog na pomoći”


30 Januar 2014
Vijest
Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo
U nastavku suđenja za zločin počinjen na Igmanu (općina Hadžići), svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je od drugih osoba čuo da je optuženi Nedžad Hodžić učestvovao u ubistvu zarobljenika Jadranka Glavaša.


Slavko Jovičić je ispričao da je dvadesetak ljudi koji su s njim tokom 1993. godine bili zatvoreni u kasarni “Krupa”, među kojima je bio Glavaš, odvedeno na Igman. Kasnije je, kako je dodao, od drugih zarobljenih ljudi, kao i stražara, čuo da je Hodžić zajedno s drugim vojnicima mučio i zlostavljao Glavaša, koji je od povreda preminuo. 

Ja bih volio kao čovjek da optuženi Hodžić, 21 godinu nakon smrti Jadranka Glavaša, kaže gdje je grob (…) Pričalo se da je zlostavljanje trajalo dva dana i dvije noći. Sve su mu polomili (…) Ubili su ga samo zato što je nosio prezime Glavaš. U to vrijeme Tihomir Glavaš je bio načelnik policije na Ilidži pa su ga povezivali s njim”, rekao je Jovičić.     

On je ispričao da su mu stražari, “kojima je valjao” i koji su se trudili da ga sačuvaju, pokazali Hodžića, kojeg je viđao kada je džipom dolazio u “Krupu”.

Dva-tri puta sam vidio kada je udario dva logoraša, koji su pali, da li od straha ili udarca (…) Nije me tražio nikad imenom i prezimenom. Znalo se kad on stiže. Stražari su govorili: ‘Nek vam je Bog na pomoći koga dočepa’”, kazao je Jovičić,

Nedžad Hodžić i Dževad Salčin optuženi su da su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Štaba Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima na planini Igman. 

Također, prema optužnici, Nedžad Hodžić je s drugim pripadnicima jedinice iz zatočeničkog objekta na Igmanu izveo Jadranka Glavaša, kojeg su udarali željeznim šipkama dok nije umro, te je optuženi poslije prijetio i drugim zatočenicima da će završiti isto.

Salčina zvanog Struja optužnica tereti da je odsjekao uho jednom zatočeniku.
--------------------------------------------------------------
Mujo Spirijan je svjedočio da je čuo da je osobi pod nadimkom Vojvoda Struja odsjekao uho. Svjedok je rekao da je pomislio da je to uradio optuženi Dževad Salčin, kojeg je poznavao po imenu i prezimenu, kao i po nadimku. 

Spirijan, nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar”, kazao je da su do njega doprle priče da je to uradio Salčin. Na pitanje Salčina, svjedok je precizirao da je čuo da je to uradio Struja, pa da ga je to asociralo na njega.

Svjedok je kazao da on nije poznavao još jednu osobu s nadimkom Struja. 

Nastavak suđenja zakazan je za 6. februar.
**************************************
НАПОМЕНА:
 Поред стравичног мучења покојног Јадранка Главаша, којег је на крају Неџад Хоџић заклао. Поменуо сам и убиства Петрић Миломира, Витор Ранка, Голуб Анђелка, Давидовић Драгана, Његован Бранислава...али новинарка једино овлаштене Агенције која има права да извјештава из Суда БиХ то не помиње у свом тексту.

Такође, много тога сам рекао о страшним условима у фебруару кад су на Игману биле стравичне хладноће да су се муслимански злочинци иживљавали над немоћним српским логорашима, које су тјерали да се пењу уз залеђене јелике, затим да су тјерани у живе штитове, као и двије жене, извјесну Сабину Хрњић, те њену колегицу, нажалост Српкињу Наду Томанић /злогласне припаднице тзв. Армије БиХ/...Много других детаља сам предочио судском вијећу што нема у овом тексту...