уторак, 25. фебруар 2014.

Džuvo: Nismo očekivali eskalaciju nasilja na protestima

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 6. februara, nastavljena je jutros.
Kolegij Doma pozvao je na sjednicu i Almira Džuvu, direktora OSA-e, Himzu Selimovića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Gorana Zupca, direktora SIPA-e, kako bi poslanicima predočili informacije vezane za proteste građana. 

Eskalacija nasilja
Džuvo, Selimović i Zubac su stigli u zgradu Parlamenta BiH.
U neformalno razgovoru s novinarima Džuvo je kazao da su s obzirom na socijalno-ekonomsku situaciju protesti u BiH bili očekivani, no kako je kazao eskalaciju nasilja niko nije očekivao.

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH obavijestio je poslanike tog Doma, u okviru poslaničkih pitanja da je u proceduri inicijativa Kluba poslanika SDA s kojom traže smjenu Fahrudina Radončića(SBB), ministra sigurnosti BiH.

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH nisu tražili obraćanje Almira Džuve, direktora OSA-e, Himze Selimovića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u ostavci, te Gorana Zupca, direktora SIPA-e, koji su napustili sjednicu ovog Doma.
Direktori ovih agencija odazvali su se pozivu Kolegija predstavničkog doma, kako bi mogli odgovoriti na eventualna pitanja poslanika o dešavanjima tokom protesta u BiH, koji su 7. februara eskalirali u nasilje. Odgovarajući na pitanja novinara, da li je on podnio prijavu protiv Gorana Zupca Tužilaštvu BiH, Selimović je odgovorio odrečeno.
 - Bože sačuvaj, nikakav izvještaj nisam podnio protiv Zupca, kazao je Selimović.
Odgovarajući također na novinarsko pitanje, Selimović je kazao da 7. februara nije tražio pomoć Federalne uprave policije, pri osiguranju objekata institucija BiH, za što je nadležna Direkcija.
- Ali svi kapaciteti Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo bili su u pogonu- kazao je Selimović.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH  je obavio raspravu o drugom negativnom izvještaju Zajedničke komisije za ljudska prava o Prijedlogu zakona o pravima žrtava torture.
S obzirom da dva negativna mišljenja nadležne komisije, prema Poslovniku Predstavničkog doma, znače obustavljanje dalje procedure za predloženi zakon, jedan od predlagača Azra Hadžiahmetović(SBiH) je predložila da Vijeće ministara BiH u roku od 90 dana dostavi svoj prijedlog zakona o pravima žrtava torture. 

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić rekao je da se zalaže za dosljedno poštovanje Ženevske konvencije o ljudskim pravima i da će svoju zaštitu, kao logoraš, potražiti pred relevantnim sudskim institucijama.

Predloženim zakonom utvrđuju se osnove zaštite žrtava torture te uređuju prava i oblici zašitite. 

Jednim od članova predviđeno je da se logorašima, odnosno njihovim porodicama, za svaki dan proveden u logorima ili drugim mjestima u kojima su bili zatvoreni isplati 300 KM.--
Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a optužila je Ministarstvo sigurnosti BiH da Prijedlogom zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti ulazi u nadležnosti Republike Srpske.

Majkić, inače i predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, podsjetila je da poslanici iz RS u toj komisiji nisu podržali principe predloženog zakona, zbog čega je zakon dobio negativnu ocjenu komisije.
- Svaki put kad dobijemo neki prijedlog zakona iz Ministarstva sigurnosti, vidljivo je da to Ministarstvo kroz zakone pokušava nadležnosti s RS prebaciti na državni nivo.Mi to nećemo podržati –kazala je Majkić.

Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a kazao je da podržava Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je veoma važan za euroatlanske integracije BiH.
-Ovaj zakon je jednoglasno usvojen na Vijeću ministara i nije bilo nikakvih korekcija ni primjedbi. Mislim da bismo trebali biti  svjesni važnosti usvajanja ovog zakona.BiH kojoj prijeti stavljanje na sivu, a možda i crnu listu, i mislim da ovaj zakon trpi zbog personalnih sukoba u određenim komisijama, a ne zbog toga što nije dobar – kazao je Magazinović. 

Zakon su podržali i poslanici iz SDA. Poslanik Zijad Jagodić, kazao je da nije tačna konstatacija Majkić da u izradi zakona nisu učestvovali prestavnici RS.
- Ovo je važan i dobar zakon. Vidim da su razne agencije i institucije iz RS učestvovale u njegovoj izradi. Možda su još svoje mišljenje trebale dati hodže,popovi i predsjednici mjesnih zajednica – kazao je Jagodić. 

Donošenje Prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti ovog zakona obaveza je BiH iz Akcionog plana kojeg je usvojilo Vijeće ministara BiH, a koji je baziran na izvještaju Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti ( MONEYVAL) koja je trebalo da bude izvršena još do oktobra 2012. godine.

Populističke inicijative SDP-a

Slavko Jovičić Slavuj (SNND) poslanik u Predstavničkom domu  PSBiH, ocijenio je populističkom, te dijelom predizborne kampanje inicijativu SDP-a o formiranju parlamentarne komisije koja bi utvrdila visinu primanja, osim plaća, uposlenika PSBiH, Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, te čelnika državnih institucija i direktora javnih preduzeća.

- Da nije populistička ja bih  podržao ovu ideju . Ali, ja još nikada nisam čuo da je neko otišao na blagajnu i rekao ja neću plaću, neću paušaul, neću naknadu. Zato mislim da je ova inicijativa pokrenuta namjenski - uoči izbora – kazao je Jovičić. 

Jovičiću je replicirao Mirsad Đugum, šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost.

- Kolega Jovičiću, imate takve primjere. Ima takvih koje niste vidjeli. Emir Kabil(SBB), kolega zastupnik u ovom domu ne prima plaću niti razliku plaće u ovom domu, jer je kao i ostali zastupnici SBB-a daje studentima. Imate ministra sigurnosti Fahrudina Radončića iz SBB-a koji se odrekao plaće u korist sindikata i prima simbolično 1KM, znači ima takvih primjera poslanika koji su se odrekli primanja u parlamentima i državnim institucijama- podsjetio je Đugum. 
Jovičić je kazao da on pozdravlja to što rade SBB-ovi poslanici, ali da takvih informacija nema na, kako je kazao tri internetska portala, koja nije imenovao, ali za koja je kazao da su selektirali činjenice o primanjima.

 - Ti portali nisu stavili to da su se poslanici SBB-a odrekli primanja, ali su pobrojali sva primanja poslanika, a nigdje nisu stavili visine plaća, recimo, direktora državnih preduzeća, kao što je nedavno štampa to uradila kada smo vidjeli da su neki direktori imali plaće po 44.000 KM ili 24. 0000 KM- kazao je Jovičić.-

Niko Lozančić (HDZBiH), poslanik u Predstavničkom domu PSBiH kazao je da ne podržava inicijativu SDP-a o formiranju komisije za utvrđivanje primanja zvaničnika u zadnjih sedam godina, te da se u dva psolanička mandata, kako je kazao naslušao priča o takvim inicijativama.

- To je zamjena teza. Prvo se treba utvrditi ko je proveo kriminalnu privatizaciju , ko se s kim talio, jer onaj ko je trebao raditi svoj posao, nije ga radio. Imenom i prezimenom treba reći ko je kriv za to što je radnicima i narodu oteto njegovo. Šta je s javnim preduzećima, pa oni urušavaju ovu državu. Ko su ti koji duguju skoro 400 miliona KM za indirektne poreze i ko im je to omogućio? Kako se može ne plaćati onim ljudima koji rade ispod zemlje, pa njima je najteže. O tome sam spreman raspravljati ovdje cijeli dan, pa onda o komisijama koje bi utvrđivale naša primanja. Nije radniku „Konjuha“ bitno kolika su primanja ministara i poslanika, već ko je dopustio da njegova firma bude kriminalno privatizirana - mišljenja je Lozančić.

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH su na pauzi do 14 sati. U međuvremenu će, kako je poslanike obavijestio Milorad Živković (SNSD), predsjedavajući tog doma biti održana sjednica Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH. 

Zajednički kolegij će se, između ostalog, upoznati sa zaključkom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, usvojenim na 62. sjednici, održanoj 23. januara, povodom rasprave o Prijedlogu odluke o imenovanju Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Nakon pauze nastavljena je rasprava o SDP-ovoj inicijativi o formiranju komisije za utvrđivanje primanja zvaničnika u zadnjih sedam godina. 

Emir Kabil, poslanik SBB-a kazao je da je prije 20-ak dana podržao ovu inicijativu u onom dijelu s kojim se ona obračunava s korupcijom. No, u sadašnjem trenutku, Kabil kaže da je i ova inicijativa postala politički spin.
- Jer dolazi od ljudi koji su doživjeli neugodne trenutke zadnjih 20 dana, pale su njihove vlade.  Vlast plače kontroliše sve i sad svi govore hajdemo smanjiti platu. Ja neću svoju platu da smanjim jer je kao liječnik zaradim. Mene ne finansira jedan od 11 fondova u FBiH. Ovdje se radi o katastrofalnom političkom spinu, jer nije pošten, nije iskren, i koji ima cilj spasiti što se spasiti može, a požar je zahvatio sve - kazao je Kabil za inicijativu SDP-a.

Kabil je naglasio i da se ne osjeća privilegiranim kao poslanik.

- Nije privilegija ako imate u auto ili stan. Privilegija je ako imate političku moć i onda postavljate nekvalitetne i nesposobne na različite funkcije, u svoju korist, a na štetu naroda. Privilegija je kad upravljate firmama koje harače narod, a tamo ste postavili svoje ljude- kazao je Kabil.

Tri plaće

Milorad Živković (SNSD), predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, kazao je da ne podržava inicijativu SDP-a, ali da on jeste za prijedloge, kakav će, kako je sam rekao iznijeti, a to je da poslanici rade za tri prosječne plaće.

 - Onda ćemo vidjeti ko će se kandidirati za ovaj mandat. I ne trebamo zaboraviti da mi trenutno imamo situaciju da direktor Agencije za osiguranje depozita RS  ima duplo veću platu od predsjednika RS- kazao je Živković.

Poslanik Mate Franjičević (HDZBiH) kazao je da se može oteti utisku da se inicijativama poput ove SDP-a želi ići prema nekoj vrsti haosa, te da se radi o dimnoj zavjesi.

 - Dok se mi bavimo ovakvim inicijativama koje mogu donijeti primjerice milion ili dva ušteda, u sjeni ostaju stvarni kriminal i korupcija. Javna preduzeća koja su generatori kriminala u ovoj zemlji, gdje se krčme stotine miliona maraka niko ne kontrolira, a javnost se zabavlja našim primanjima- kazao je Franjičević. 

Poslanik Niko Lozančić (HDZBiH), kazao je da je apsurdno da se raspravlja o primanjima poslanika, dok se u Ministarstvu vanjskih poslova troše ogromna sredstva za reprezentaciju.

- Ministarstvo vanjskih poslova potroši 600.000 KM za reprezentaciju godišnje, a svi poslanici i delegati, još pod uslovom da njih svih 57 primaju paušal potroše manje od 500.000 KM. O čemu mi tu onda  pričamo – zapitao se Lozančić.

Raspravom o inicijativi SDP-a okončana je današnja sjednica. Trenutno je u toku pauza nakon koje će se poslanici pojedinačno izjašnjavati o današnjim tačkama dnevnog reda.

Okončana je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli sa 33 glasa za (SBB, SDA, SDP, SNSD, HDZ BiH, HDZ 1990) dok je pet poslanika glasalo protiv (SDS i PDP). Nije usvojena inicijativa SDP-a za formiranje komisije koja bi utvrdila primanja zvaničnika na državnom nivou u zadnjih sedam godina.

Protiv inicijative glasalo je 16 poslanika (SBB, SNSD, HDZ 1990, HDZ BiH) dok je za glasalo 15 poslanika (SDP-a i SDA), a njih sedam bilo je sudržano (SDS, PDP, SBiH i HSP i DNZ).

Protivnici inicijative u višesatnoj raspravi iznijeli su niz argumenata da je ova SDP-ova inicijativa populistička i da je, ustvari, dio predizborne kampanje. Više puta su istakli da su svi za reguliranje primanja i plaća na državnom nivou, no istakli su da se to treba riješiti zakonima, a ne inicijativama, komisijama...
Kada je riječ o prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, poslanici nisu glasali o principima zakona nego o negativnom mišljenju zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH kojoj je na ponovno usaglašavanje mišljenja ovaj zakon vraćen.

Svi poslanici stranaka iz FBiH danas su bili stava da je ovaj zakon u skladu sa evropskim normama, da je izuzetno važan i da je njegovo usvajanje neophodno. No, stav stranaka iz RS je da ovaj zakon ulazi u nadležnosti RS i zato su bili protiv njega.