четвртак, 27. март 2014.

Bosna i Hercegovina ... BiH i NATO: Ništa od MAP-a ni ove godine

U
zalud nastojanja stranih i međunarodnih zvaničnika. Uzalud i dogovori lidera parlamentarnih stranaka. Aktiviranja MAP- a za BiH ove godine, sudeći prema bh. političarima, neće biti, jer se u Paralementu BiH ne mogu dogovoriti o zakonskom rješenju o raspodjeli vojne imovine.


Ovaj put glavni krivci su situacija u Ukrajini, ali i sam NATO - bar za predstavnike iz RS-a. Najglasniji su zastupnici SNSD-a. Pa tako Slavko Jovičić kaže da ne bi da BiH bude druga Ukrajina:

„Veće će interese braniti neko iz SAD-a koje nisu ni blizu tu. Ovo što je nekada bilo, i NATO pakt važan - pa bio bi i polarni sistem, gdje su samo Amerikanci određivali ko će šta uraditi. Danas, hvala Bogu, nije tako, kako god ko shvatio. Bratska Rusija stala na noge, Putin kaže njet!“

Za njegovog kolegu iz zastupničke klupe Dragu Kalabića razgovor o načinima da BiH uđe u NATO nešto je sentimentalnije prirode:

„Nažalost, godišnjica je vremena kada je NATO bombardovao naše sunoradnike i ovo su bolna sjećanja i uvijek ovih dana nismo spremni na jedan takav način o tom pitanju razgovarati“, poručio je Kalabić.

Stiče se dojam da je prije dvije godine predsjednik SNSD-a Milorad Dodik govorio u nekoj paralelnoj realnosti:

„Perspektivna vojna imovina na način kako je to ranije dogovoreno bila bi knjižena na Ministarstvo odbrane BiH, s tim da ukoliko nekada to ministarstvo odluči da ta imovina ne treba, ona se vraća na entitet“, navodio je Dodik.

Očito su u toj istoj, drugoj dimenziji i članovi bh. Predsjedništva dogovorili o 63 perspektivne lokacije, čije je knjiženje zaustavljeno upravo zbog dogovora koji je Dodik postigao sa predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Pravobranilaštvo pod utcajem politike

Moglo se davno riješiti ovo pitanje tako da se imovina uknjiži na Ministarstvo odbrane, ali cilj je bio u paketu rješavati cjelokupnu državnu imovinu, a ne samo vojnu, stav je nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Beriza Belkića. Danas kao zastupnik Stranke za BiH navodi da je Pravobranilaštvo BiH pod uticajem politike prestalo da radio no što je trebalo:

„Moram priznati da su oni krenuli knjižiti državnu imovinu - mislim da je čak i uknjižena, a onda su zaustavili knjižene na preporuku Inzka, koji se pozvao da će biti politički dogovori“, kaže Belkić.

U NATO-u su jasni da bez ovog uslova nema dalje. U BiH, čini se, dalje i ne žele jer su odavno imali otvoren poziv da samo jednim dizanjem ruke riješe i više od vojne imovine.

„U BiH imamo više makadama nego čistoga puta. To dovodi do problema da ćemo mi, kao parlamentarci, sigurno nekada biti postiđeni zbog onoga što nismo dozvolili građanima i omogućili BiH jasniji put prema razvoju ekonomije, da u jednom sigurnijem okruženju žive“, konstatuje zastupnik Stranke za bolju budućnost Mirsad Đugum.

Iako je pitanje vojne imovine stvar koja je u načelu davno dogovorena, jasno je da se preko ovoga prelamaju neka druga pitanja.

„Od strane predstavnika iz RS-a se stalno traže izgovori da se ne riješi ovo pitanje kako bi se NATO put BiH blokirao i BiH vezala za Srbiju“, kaže Šefik Džaferović iz SDA.

Ovo je jasno stavio na znanje i Slavko Jovičić:

„Ja ne znam zašto nekima ovdje smeta kad mi političari i naši lideri kažemo da ćemo uvažavati stav i opredjeljenje Srbije?“

Pogleda uprtog u komšijsko dvorište BiH očito neće nigdje. Tim prije što dok domaći političari gledaju u horizont - svi drugi idu naprijed.