уторак, 8. април 2014.

Један обичан дан ...ни налик на јучерашњи, а исти као и сви претходни.

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Друштвена дилема или дилеме у стварности или можда свакодневица живљења у просјеку могућег.

Ко су они просјечни, а ко ванпросјечни. 

О исподпросјечнима сви знају све и о њима се брине статистика.
Немам одговор на многа питања, јер ми се ништа не уклапа у шему онога што већ знам, мада много тога и не знам. Признајем.

Није могуће огрнути пончо и кренути на рад у фабрику кад нема ни понча, а сасвим је мали број фабрика у којима радници нешто раде. Упаде ми ово размишљање онако, право ни откуд, јер сваки успјех се мјери продуктивношћу, а свугдје око себе видим само назадовање и у многим областима пропадање. А кад се назадује, онда нема ни шансе да се напредује.

Како даље и куда?

Је ли рјешење ставити минђушу у уво или ставити пирсинг у пупак и прошетети се по отаџбини?! Исти еквивалент је у распону између оног што је могуће и оног што је немогуће.  Кад је тако, а јесте, питали се ико више – а гдје ми је отаџбина? А отаџбине нема без села.

Знамо ли ми гдје нам је село и од тога треба почети. Села су уништена и зато и нема пророка, мада је у свом селу најлакше бити пророк. Али прошла су та времена.

Данас су сви напрасно постали европејци. Сви су у хаотичној журби да што прије стигну под скуте Европске уније. Сви су се укључили у “савремене трендове” и због те чињенице сви одскачу од свог интелекта. Бјежећи из једног /домаћег/ стања сви покушавају да стигну до неког благостања, не знајући да тако упадају у још горе сивило изопаћене Европе. Сви су слуђени колоритом боја и европским благостањем.

У Европи ипак не размишљају као ми и они су се осавременили. Они не контају да нас онако на кварно, извађеном тарабом из плота клепе по њушци. Они нас много брже и софтифицирано убијају разним савременим методама и пошастима, а ми ходамо као уштројени и поносно марширамо уз звуке наших маршева. Тумарамо тако од немила до недрага и никако да застанемо и да се одморимо и у међувремену пресаберемо.

Звијезде “Гранд продукције” разваљују и ничу као глисте послије кише. Срећа је па из прошлог циклуса никога нисам запамтио, а и како бих кад нисам ништа ни пратио. А и да јесам, морао бих све да их заборавим, јер треба се само још мало стрпити и стићиће на десетине нових “звијезда”.

На сваком кораку се осјећа учмалост и апатија. Људи скоро да и не разговарају, јер немају о чему. Нема “Великог брата”. Нема “Фарме”. А и на свим телевизијама је завршена бескрајно-трајна серија “Сулејман Величанствени”.

И о чему онда народ да разговара.
О политици. 
Ма јок, а и што би кад су у политици сви лопови, а народ се плаши лопова.
Остаје питање без одговора - да ли је овај народ заборавио да мисли.