уторак, 28. април 2015.

Pokradene milijarde KM za obnovu Srebrenice!

Banjaluka 28. 04. 2015
DONACIJE - TUŽILAŠTVO BIH ISTRAŽUJE PLJAČKU VEKA

Tužilaštvo BiH pokrenulo je obimnu istragu protiv odgovornih za krađu više od milijarde maraka stranih donacija koje su bile namenjene obnovi Srebrenice, saznaje Press!

Iako iz Tužilaštva BiH do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili potvrdu informacije da je nedavno otvoren predmet u vezi sa nestankom basnoslovnog novca koji je trebalo da pomogne posleratnom oporavku ove izrazito siromašne opštine, odlično obavešteni izvori Pressa tvrde da se istraga o krađi donacija Srebrenici u velikoj meri zasniva na izveštaju o krađi donacija koji je krajem 2010. godine napravila tadašnja bh. parlamentarna komisija, zadužena da istraži gde su nestale milijarde maraka strane pomoći za BiH.
- Prema prvim rezultatima istrage, u Srebrenicu je od završetka rata uloženo najmanje milijardu KM stranih donacija. Naime, toliko je novca, prema doznakama, trebalo da bude namenjeno obnovi ratom razrušene infrastrukture, otvaranju radnih mesta i poljoprivrednom razvoju. Procene sa terena govore da je svega dva-tri odsto tog novca zaista i završilo u Srebrenici, dok je ostatak dospeo u privatne džepove ili je preusmeren na neke druge lokacije u FBiH. Posebna komisija Parlamenta BiH za istraživanje zloupotreba stranih donacija još pre pet godina dostavila je svoj izveštaj bh. tužilaštvu i SIPA, na osnovu čega je Tužilaštvo BiH nedavno pokrenulo zvaničnu istragu u vezi sa Srebrenicom - tvrde naši sagovornici.
I Njujork bi živnuo
Slaviša Jovanović, odbornik SNSD-a u SO Srebrenica, za Press kaže da pozdravlja odluku Tužilaštva BiH da pokrene istragu protiv odgovornih za krađu donacija namenjenih Srebrenici.
Smajićeva: Dosta je bogaćenja na nama!
O teškom životu običnih građana Srebrenice, uprkos tome što je ova opština apsolutni rekorder po iznosu donacija koje su u nju pristizale posle rata, pre nekoliko dana progovorila je i Mediha Smajić, direktorka lokalne radio-televizijske stanice.
- Dosta je više bogaćenja preko povratničke muke! O Srebrenici i prilikama u njoj treba da odlučuju ljudi koji sa svojim porodicama žive u ovom gradu, a ne oni koji u ovoj napaćenoj opštini zgrću pare, a troše ih u Tuzli ili Sarajevu - navodi se u otvorenom pismu koje je Smajićeva poslala liderima svih većih bošnjačkih političkih stranaka.
- Da je milijardu maraka neko uložio u obnovu Njujorka, siguran sam da bi i u takvom velegradu ubrzo bili vidljivi rezultati. Iako je zbog ratne tragedije koja je pogodila naš grad ovde pristizao ogroman novac iz celog sveta, danas u Srebrenici od predratnih 36.000 stanovnika živi samo od 3.000 do 4.000 siromašnih ljudi. Ogroman broj stambenih objekata i 20 godina nakon rata još nije obnovljen, dok mladi i obrazovani masovno odlaze iz ovog grada, što i nije čudno, ako se uzme u obzir da, osim nekoliko sitnih trgovačkih radnji i kioska, u Srebrenici ništa drugo ne radi - kaže Jovanović.
(Ne)moćna ruka pravde
S druge strane, poslanik Predstavničkog doma Parlamenta BiH u prošlom sazivu i nekadašnji član parlamentarne komisije BiH za istraživanje donatorskih sredstava, Slavko Jovičić, ističe da nije optimista da će odgovorne za "pljačku veka" i nestanak milijardi maraka strane pomoći za BiH ikada stići ruka pravde.
- Rad naše istražne komisije sistematski su opstruisali bošnjački političari i neformalni centri moći, odbijajući da nam dostave prave informacije o tokovima novca. Približno se baratalo sa iznosom između 10 i 20 milijardi dolara koje su ušle u BiH i kojima se gubi svaki trag! Prema podacima istražne komisije, 98 odsto donacija stiglo je u FBiH, 1,5 odsto dobila je RS, dok je Brčko distriktu pripalo 0,5 odsto donacija. Da je postojala politička volja, odgovorni su još davno trebali da budu otkriveni. Ne verujem da će se sada nešto promeniti - kaže Jovičić.
Boris Knežević