недеља, 26. април 2015.

Vlada FBiH iznad Ustavnog suda BiH!

Banjaluka 25. 04. 2015
FARSA - ODLUKA O SARAJEVSKIM SRBIMA 
10 GODINA U FIOCI

Ni nakon skoro 10 godina Vlada Federacije BiH nije sprovela odluku Ustavnog suda BiH kojom se obavezuje da porodicama sarajevskih Srba dostavi kompletnu dokumentaciju o sudbini članova njihovih porodica, nestalih u toku rata, ali to ovih dana nije prepreka federalnim političarima i predstavnicima međunarodne zajednice da traže duple standarde, histerično reagujući na najavu NSRS da neće izvršiti moguću odluku istog tog suda o Zakonu o praznicima u RS!

KONSTATOVALI NEIZVRŠENJE JOŠ 2006.... Ustavni sud BiH obavestio bh. tužilaštvo
Ustavni sud BiH je 27. maja 2005. godine naložio izvršnim vlastima u celoj BiH, odnosno Savetu ministara i vladama RS, FBiH i Brčko distrikta da apelantima dostave sve raspoložive informacije o njihovim srodnicima, ali presuda nikada nije realizovana do kraja.

Sekretar Ustavnog suda BiH Zdravko Đuričić je ranije rekao za Press da je sud tačno godinu dana posle donošenja odluke, dakle 27. maja 2006. godine, doneo rešenje u kojem je konstatovano neizvršenje i dostavio ga Tužilaštvu BiH. U međuvremenu, jedino što se dogodilo bilo je to da je Tužilaštvo BiH izdalo naredbu o sprovođenju istrage, koja očigledno leži u nečijoj fioci, a niko se nije preterano zabrinuo, ni povisio glas zbog neizvršenja ove odluke Ustavnog suda BiH.
Kuka i motika
S druge strane, pre nekoliko dana digla se kuka i motika da osudi deklaraciju Narodne skupštine RS povodom zahteva Bakira Izetbegovića za ocenu ustavnosti Zakona o praznicima RS u kojoj se, između ostalog, navodi da se "neće ukidati Dan Republike-
Halilović ignorisao zaključke!
Pored Vlade FBiH, ni Safet Halilović, bivši ministar za ljudska prava i izbeglice BiH, koji je tada bio potpredsednik Stranke za BiH, nije ni prstom mrdnuo da sprovede zaključke Parlamenta i Saveta ministara BiH od 10. jula 2008. kojima mu je naloženo formiranje nove Komisije za ispitivanje istine o stradanjima u Sarajevu. Pomenuti zaključci Parlamenta i Saveta ministara BiH bili su utemeljeni na presudi Ustavnog suda BiH, ali Halilović nije mario za to i niko ga nije pozvao na odgovornost.

Haliloviću je formiranje komisije naloženo nakon što Komisija za ispitivanje stradanja Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu, formirana 25. maja 2006. godine, nije uradila ništa osim što je za sedam meseci potrošila oko 230.000 maraka.
Ukoliko bi Ustavni sud BiH eventualno doneo odluku kojom se pojedini članovi Zakona o praznicima RS proglašavaju neustavnim, odnosno ukoliko bi doneo odluku da je proslava 9. januara kao Dana RS neustavna". Na deklaraciju su reagovali OHR, Delegacija Evropske komisije i Ambasada SAD, odakle su pozvali poslanike da "pokažu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu tako što će se uzdržati od usvajanja deklaracije kojom se negira autoritet Ustavnog suda BiH".

Bivši poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj, koji je 2004. godine u ime 110 porodica nestalih sarajevskih Srba podneo apelaciju Ustavnom sudu BiH, podseća da je protiv tadašnjeg premijera FBiH Ahmeta Hadžipašića i predsednika federalne Komisije za traženje nestalih Amora Mašovića svojevremeno podneo krivičnu prijavu zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, ali da nikada nije dobio nikakav odgovor od Tužilaštva BiH.

Otvoreno odbijanje
    - Ta sudska odluka do danas nije ispoštovana i sprovedena i niko ne mari za to, čak ni institucije RS, na koje sam posebno ogorčen. Međutim, vidim da su sada svi skočili na noge kada je Narodna skupština RS usvojila deklaraciju u kojoj nagoveštava da neće sprovesti eventualnu presudu usmerenu protiv RS, odnosno Dana Republike. Nisam primetio da su iz OHR-a i ostalih međunarodnih institucija i ambasada bar jednom podigli glas za proteklih 10 godina zbog nesprovođenja presude koja je trebalo da pomogne u rasvetljavanju sudbine nestalih sarajevskih Srba, a zakukali su uglas zbog deklaracije NSRS?! To je licemerno i bezobrazno - kaže Jovičić.
On podseća i da je bivši premijer FBiH Mustafa Mujezinović polovinom 2010. godine, dakle pet godina nakon što je naloženo formiranje Komisije za ispitivanje stradanja sarajevskih Srba, otvoreno rekao da njegova vlada to neće uraditi uprkos odluci Doma za ljudska prava, odnosno Ustavnog suda BiH.

Darko Momić