четвртак, 15. децембар 2016.

Из Сребренице "испарила" милијарда марака?


С. МИШЉЕНОВИЋ | 14. децембар 2016.  

 Општинско руководство решило да коначно покрене истрагу око нестанка новца из донација. Глигорић: Комисију опструисали Бошњаци. Павловић: Тражићемо да се укључи СИПА
НОВОИЗАБРАНО руководство Сребренице покренуће истрагу око нестанка стотина милиона марака донираних средстава из иностранства, која су била намењена за Сребреницу и њен развој. Саговорници "Новости" процењују да је после рата за Сребреницу и њену обнову из иностранства стигло више од милијарду марака, али да тај новац никада није уложен у ову општину, већ је завршио у приватним џеповима.

Приликом истрага око злоупотребе донација у Босни и Херцеговини, које је водила Комисија Парламента БиХ, дошло се до податка да је после рата у БиХ стигло око 10 милијарди марака страних донација, што, тврде чланови комисије, није коначна цифра, јер још много података нису могли добити од невладиних организација које су биле укључене у добијање донација, а данас више не постоје.

Из Комисије Парламента БиХ су поручили да је због тога вероватно реалнија цифра од 20 милијарди марака донација, него упола мања колико су они званично написали у својим извештајима!

Радомир Павловић, потпредседник Скупштине општине Сребреница, каже за "Новости" да ће се прво кренути од покушаја да се сазна ко су били људи одговорни за донације у општини, па онда да се иде према државном врху и врху Федерације БиХ.

- Желимо да јавност сазна где је завршио огроман новац о којем сви причају. Тражићемо одговоре и од страних амбасада земаља које су слале донације за Сребреницу - поручио је Павловић.

Он каже да су многи усмеравали новац на друге стране и убирали политичке поене на патњи сребреничког становништва, па пита због чега претходне општинске власти нису покретале питање злоупотребе донација, о којој се годинама прича у Сребреници и целој БиХ.

- Тражићемо и да се у све укључи СИПА и Тужилаштво БиХ. Време је већ одавно било да се сазна ко је покрао новац намењен за развој Сребренице - каже Павловић.

Радомир Павловић

Тихомир Глигорић био је први председник Комисије Парламента БиХ која је истраживала злоупотребе страних донација у БиХ. Он каже за "Новости" да су за три године рада, од 2003. до 2006, открили да је у БиХ стигло око седам милијарди страних донација у неколико година након рата.

Он додаје да је Комисија имала великих опструкција Бошњака који никада нису допустили да се та прича до краја отвори у Парламенту БиХ и сви покушаји покретања истрага у Тужилаштву били су заустављени.
------------------
Тамо где је стала Комисија на челу са Глигорићем наставио је нови састав, у чијем раду је предњачио Славко Јовичић Славуј, бивши посланик СНСД у Парламенту БиХ.

Пре неколико година Јовичић је за "Новости" изнео податак да су чланови комисије упутили упитнике на 4.000 адреса са којих су захтевали податке о трошењу донација, а да су одговоре добили са само 1.300 адреса.

- Упутили смо дописе свим страним амбасадама, али од већине смо добили одговор да не могу да нам дају податке. Оно што је неспорно јесте да је 98 одсто тих донација завршило у ФБиХ. Претходна комисија је утврдила да је нестало око 7,5 милијарди, а ми смо да је непознато шта се догодило са још 2,5 милијарде. Значи, у БиХ недостаје 10 милијарди КМ - каже Јовичић.
Тихомир Глигорић
ЧЛАНОВИ СДА НАЈВИШЕ ДОБИЛИ

НОВАЦ је стизао пре свега у Федерацију БиХ. Долазио је из арапских земаља, САД и из Европе. У свим комбинацијама чланови Странке демократске акције били су и главни у добијању донација. Највише новца је узето на причу о Сребреници и страдању у овом граду, али од тог новца грађани Сребренице нису видели ни марку - каже Глигорић.

И СДП РАНИЈЕ ТРАЖИО ИСТРАГУ

ОПШТИНСКИ одбор СДП Сребреница пре неколико година изнео је податак да су земље западне Европе Сребреници донирале око 135 милиона КМ.

- То је податак који су изнеле амбасаде ових земаља, а кад томе додамо и помоћ Саудијске Арабије у износу од 127 милиона америчких долара и донације осталих земаља, добијамо износ донације од око 700 милиона КМ - поручили су тада из СДП и тражили истрагу око нестанка ових средстава.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Кад сам  у "Новостима" ово прочитао мој коментар је сљедећи:

Павловић је потпуно необавијештен!

Е мој Павловићу /иначе је мој пријатељ/. Ти као да си све ово вријеме преспавао и ништа ниси пратио. Знаш ли ти, а видим да не знаш да су поред Бошњака у парламенту не мању опструкцију правиле и неке моје колеге из истог посланичког клуба.

Сасвим одговорно тврдим да никоме сем мени није било у интересу да се утврди огромна пљачка свих народа у БиХ.

Највећи неуспјех у бављењу политиком сматрам скоро никакав резултат у борби против огромног броја лопова који су се на патњама и крви народа енормно обогатили и сад су модерно названи тајкуни што је глупост, јер се ради о ЛОПОВИМА, а народ најбоље зна какви су и ко су ЛОПОВИ!

Павловић каже да ће тражити да се укључи СИПА?
Ма је ли богати? Опет Павловићу показујеш да ништа ниси пратио. Па на моје инсистирање и на позиве на неколико састанака тадашње парламентарне комисије су долазили и из СИПЕ и Тужилаштва БиХ и шта се десило?

Павловићу желим ти да успијеш у својим наканама, али ако ти до сада није била позната ситуација у БиХ, онда неће никада.

Запамти - КО ЈЕ ШТА ЈАМИО, ЈАМИО ЈЕ!