недеља, 23. април 2017.

Обиљежено највеће страдање Срба, Јевреја и Рома у највећем граду мртвих Срба у злогласном усташком концентрационом логору смрти и геноцида у Јасеновцу.

Владе Републике Српске и Србије заједнички су данас одржале централну манифестацију у Спомен-подручју "Доња Градина" поводом обиљежавања 76. година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору смрти и геноцида у Јасеновцу.
Комеморативном скупу и обиљежавању 76. годишњице од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у злогласном усташком концентрационом логору смрти Јасеновац, у спомен-подручју Доња Градина који су организовале владе Српске и Србије, присуствовали су предсједник, Милорад Додик и премијер Србије, Александар Вучић, те Младен Иванић српски члан Предсједништва БиХ, као и бројне друге делегације.

Парастос страдалима служили су Његова светост патријарх српски Иринеј и епископ бањалучки Јефрем уз саслужење свештеника с
рпске православне цркве, те представници Савеза јеврејских општина и ромске националне мањине.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије, јер је у њему страдало 700.000 жртава усташког злочина.

Међу убијенима је 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста.

У Јасеновцу је звјерски ликвидирано и 20.000 дјеце.


Централна манифестација је одржана на платоу испред "Тополе ужаса" у Спомен подручју "Доња Градина".

По први пут били су присутни и многи амбасадори као представници страних држава.

У Спомен подручју одржана је пригодна академија. Окупљени су прислужили свијеће жртвама злогласног усташког фашистичког јасеновачког концентрационог логора смрти и геноцида.