петак, 23. јун 2017.

Великој свечаности у Београду приликом инаугурације предсједника Србије Александра Вучића, присуствоваће најбројније делегације из Босне и Херцеговине. Тако и треба, јер комшилук је увијек био најпречи!


ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ


На данашњој инаугурацији предсједника Србије Александра Вучића биће између пет и шест хиљада званица.

Свечаности ће присуствовати бројне стране делегације. Неке државе ће представљати предсједници, неке премијери и министри, а неке и специјални изасланици предсједника тих држава.

Но мене интересују представници Босне и Херцеговине и одмах треба истаћи да ће БиХ имати најбројније делегације и то делегације састављене - "нико ни са ким, односно свако за себе”.

Инаугурацији ће присуствовати све три члана Предсједништва БиХ. Дакле, српски члан Младен Иванић, хрватски члан Драган Човић и наравно бошњачки члан Бакир Изетбеговић.  Све чланови, а нигдје нема предсједника.

С обзиром да Босна и Херцеговина никада није испоштовала Одлуку Суда за људска права из Стразбура о конститутивности народа, сам по себи се намеће и закључак да данас у Београду нико неће представљати остале народе који се национално не изјашњавају. Дакле, неће бити представника “Сејдић-Финци” што јасно имплицира да БиХ неће имати и четвртог члана Предсједништва, а самим тиме и делегација БиХ без четвртог члана предсједништва биће у крњем саставу, односно биће без представника “Сејдић-Финци”.

Колико год да их буде из Босне и Херцеговине – ниједан није предсједник државе, јер БиХ нема такву уставну категорију.

Да овоме додам и Дениса Звиздића који ће у Београду предводити делегацију Савјета министара Босне и Херцеговина. Али као и код предсједништва и овдје је слична ситуација. Јер предсједавајући Савјета министара БиХ није ни слична функција коју имају предсједници влада нормалних држава. Једино што је добро, а то је да Савјет министара БиХ не чине трочлана “аждаја” састављена од представника три конститутивна народа – Срба, Бошњака и Хрвата. Наравно, да ни овдје нећу заборавити и оне који се декларишу као остали, а то су опет - преостали “Сејдић-Финци”.

Све у свему, инаугурацији ће присуствовати једини прави предсједник, а то је предсједник РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Милорад Додик. Свечаностима ће, такође присуствовати и једини прави предсједник владе, а то је Жељка Цвијановић, предсједница Владе РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ са својим сарадницима.



Како што је већ одраније познато ни Милорад Додик, као ни Жељка Цвијановић,  на маргинама “самита” у Београду неће се састајати нити ће имати билатералне сусрете ни са Младеном Иванићем, ни са Драганом Човићем, а ни са Бакиром Изетбеговићем, као ни са Денисом Звиздићем. 
Може се само нагађати и то остаје у домену спекулација да ли ће се срести онако случајно у пролазу и једни од друге очешати или ће приликом евентуалног сусрета једни од других окренути главе.

Свако ко је из РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ требао би бити поносан на овакво представљање РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. 

Тек након завршетка цијеле церемоније треба очекивати реакције из федералног Сарајева. Али, то ме не занима. 

Одох ја на кафу и да мало одслушнем шта о свему мисли народ, јер мени је увијек било најважније мишљење народа!