недеља, 14. јануар 2018.

14. 01. је: Свети Василије Велики - ВАСИЉЕВДАН ... Данас је МАЛИ БОЖИЋ! Данас је Православна, српска нова година!

14. јануар 2018. године



Свети Василије Велики - ВАСИЉЕВДАН

Данас је МАЛИ БОЖИЋ! 

Данас је Православна, српска Нова година!

--------------------------------------------
Рођен у време цара Константина.

Још као некрштен учио се 15 година у Атини философији, реторици, астрономији и свима осталим светским наукама тога времена.

Школски другови су му били: Григорије Богослов и Јулијан, доцнији цар одступник. У зрелим годинама крстио се на реци Јордану заједно са својим бившим учитељем Евулом.

Био епископ Кесарије Кападокијске близу 10 година, а завршио свој земни живот напунив 50 година од рођења. Велики поборник Православља, велика луча моралне чистоте и ревности верске, велики богословски ум, велики стројитељ и стуб цркве Божје - Василије се пунозаслужно назива Великим.

У црквеној служби назива се пчелом цркве Христове, која носи мед вернима и жаоком својом боде јеретике. Сачувана су многобројна дела овога Оца Цркве, богословска, апологетска, подвижничка и канонска; исто тако и служба, названа по његовом имену.

Ова служба служи се 10 пута у години, и то: 1. јануара, уочи Божића, уочи Богојављења, у све недеље Часног поста осим Цветне, на Велики Четвртак и на Велику Суботу.

По природи веома болешљив, поживео је свега педесет година. Свој земни живот скончао је 14. јануара 379 године, преселивши се у Царство Христово.