субота, 7. јул 2018.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Братунцу да у БиХ нема правде за Србе, јер су починиоци стравичних злочина над српским народом у протеклом рату остали некажњени.

Милорад Додик је рекао да је у средњем Подрињу током посљедњег рата страдало више од 3.500 Срба, а да нема одговорности и казне за починиоце. 
"Нема казне за починиоце, али има снажног игнорисања међународног фактора и настојања да се одржи стереотип који је овдје већ раније пласиран да се генерално говори само о српској кривици", рекао је Додик у Сребреници, након одржаног помена у Братунцу за више од 3.500 Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Додик је рекао да у БиХ нема правде за Србе и да БиХ није земља за Србе.
"Ми смо овдје силом Дејтонског споразума, спремни да поштујемо овај споразум и његове одређене одредбе, али исто тако, свјесни смо илузије које покушавају да изграде овдје у лику БиХ, на штету Срба и српског народа".

"Страдање остаје као наша бол, као мјесто које ће вјечито у колективној свијести нашег народа бити упамћено, али исто тако морамо се окренути животу. Најбоља захваност за жртве које су дате јесте успјешно друштво и то је однос према погинулим и страдалим у протеклом рату", рекао је Додик.

Званичници Републике Српске и Србије, бројне делегације и представници организација проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата присуствовали су у Братунцу помену за више од 3.500 страдалих Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.
+++++++++++++
Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да Срби и данас сами обиљежавају годишњицу масакра у средњем Подрињу, а да нико из међународне заједнице није хтио да дође у Братунац да сагне главу пред невиним жртвама.
"Још једном нико није хтео да нам понуди саучешће, ако већ неће да нам понуди правду. Ослобађање Насера Орића, Атифа Дудаковића, ослобађање свих оних доказаних крволока, нажалост, страшна је порука да је правда далеко од Срба", рекао је Вулин у Братунцу, гдје је данас одржан помен за више од 3.500 Срба из средње Подриња убијених у протеклом рату.

Вулин је поручио да Република Српска није сама, те да неће бити сама све док Србију води Александар Вучић.

"Биће брањена, чувана, штићена, о њој ће се водити рачуна", рекао је Вулин, који је у Братунцу био као изасланик предсједника Србије Александра Вучића.
Вулин је истакао да сваког јула од Срба праве народ који стално мора да се извињава, те је затражио да се не допусти да сваког јула од српског народа праве народ геноцида.

"Сваког јула покушавају да нас натерају да прихватимо кривицу, да прихватимо свако зло, које су чинили као оправдану и праведну казну овом народу, ваљда само зато што је ту постојао", рекао је Вулин.

Вулин је од српског народа затражио да не заборави и да се сјећа своје боли, јер "зато што је заборавио Брод на Дрини дочекао је Братунац, зато што је заборавио Јасеновац, дочекала га је `Олуја`, зато што је заборавио ужасе балиста, дочекала га је 1998. и злочини ОВК".

"Зато што смо заборавили, злочини су се понављали и злочини су, нажалост, били без казне, као што су и данас", истакао је Вулин.

Он је навео да је Република Српска настала да се јасеновачки геноцид не би поновио, као и да се не понови братуначки ужас. "Срби су је створили, најбољи међу нама. Срби могу да је униште, најгори међу нама", рекао је Вулин и поручио окупљенима у Братунцу да чувају Републику Српску.
++++++++++++++++++++++++++++

Monument:
Спомен-обиљежје српским жртвама
Бирча и Средњег Подриња

Мјесто/локација
Село Кравица, Братунац

Republic of Srpska


Година изградње: 2002.
 
Спомен обиљежје
погинулим борцима и цивилним жртвама
одбрамбено отаџбинског рата
и српским жртвама Другог свјетског рата
регије Бирач и Средњег Подриња
Републике Српске

Од 1992 до 1995 године
3267 српских жртава.

Од 1941 до 1945
6469 српских жртава.

Текст на споменику:

"Мир вашим костима
Крај друмова прашних,
Покој вашој души,
После мука страшних.
Спавајте крај друма
Сном предачких сенки,
Спавајте младићи
Невини во вјека".

--------------------------

Димензије споменика: Крст висине 5,5м

Споменик подигли:
Одбор за изградњу споменика општинске Борачке организације Братунац, Српска православна црква, мјесна заједница, Влада Републике Српске