понедељак, 24. септембар 2007.

Početi procesuiranje onih koji su izdavali pasoše teroristima!

BANJALUKA - Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić smatra da je u interesu BiH da državno tužilaštvo u što kraćem roku počne sa procesuiranjem svih koji su nelegalno tokom i posle rata izdavali pasoše stranim plaćenicima i teroristima, koji su, bežeći od zakona u svojim državama, našli dobro utočište u BiH.


  • Zbog činjenice da 12 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma ovde još borave mudžahedini i brojni pripadnici terorističkih organizacija, BiH je od brojnih međunarodnih organizacija, pa i Saveta bezbednosti, proglašena kao područje visokog rizika - istakao je Jovičić.

    On je dodao da su Alija Izetbegović i njegova elita tokom rata mudžahedine, koji su pustili korene Al kaide u BiH, dočekivali raširenih ruku, a da bi danas njegovi sledbenici hteli da ih se otarase, ali ne znaju kako.

    Jovičić smatra da bi prvo bilo potrebno utvrditi ko se od naturalizovanih nalazi na području BiH, a ko s pasošem BiH po Evropi i svijetu "seje strah i predstavlja potencijalnu opasnost". On je naveo da će do kraja godine biti otvoreni mnogi predmeti protiv Bošnjaka za počinjene zločine na području Sarajeva, regiona Tuzle, Mostara, Konjica, centralne Bosne, od kojih se brojni odnose i na zločine mudžahedina.
  • Na red su došli i Bošnjaci i Hrvati koji su počinili zločine nad Srbima među kojima je i Ilija Jurišić, nekadašnji predsedavajući Opštinskog veća Tuzla - naglasio je Jovičić i istakao da slučaj "tuzlanske kolone" treba što pre da se dovede do kraja.

    Napad na kolonu JNA izvele su muslimanske snage 15. maja 1992. godine, prilikom povlačenja nenaoružanih pripadnika JNA, kada je, prema navodima krivične prijave, poginulo oko 200 starešina i vojnika, dok je 140 zarobljeno i mučeno. Od tada se 15. maj slavi kao dan oslobođenja Tuzle.

    Jovičić, koji je i sam prošao golgotu bošnjačkih logora tokom rata u BiH, naglasio je da je strategija bošnjačke strane i svih političkih predstavnika iz najviših struktura vlasti da "komplikuju situaciju u BiH i da na taj način okrenu točak istorije da svojom istinom pokažu da su oni bili nevini".

    Autor: Agencija SINA