уторак, 17. септембар 2019.

ЉУБИЦА МАРИЋ - Да се не заборави!


На данашњи дан, 17. септембра умрла је
једна од најистакнутијих умјетника Србије у 20. вијеку
ЉУБИЦА МАРИЋ
Пребогата је биографија ове 
сјајне умјетнице и жене
Од 1911. године живела је у Београду, отац јој је погинуо у Другом балканском рату 1913. године.

Виолину је почела да учи од своје једанаесте године, а убрзо потом је почела да се бави композицијом.

Музичку школу је завршила 1929. године у Београду, дипломирала је два одсека, виолину и композицију, и постала прва особа која је дипломирала композицију у Србији.

Студије музике је наставила у Прагу.1929. године, на Мајсторској школи Прашког конзерваторијума, где је учила композицију, виолину, као и дириговање.

На Прашком конзерваторијуму, на Мајсторској школи за композицију у Прагу дипломирала је 1932. године. Завршила је и студије дириговања и тако постала једна од првих жена диригената у Европи и прва жена која је дириговала Симфонијским оркестром Чешког радија.

За време студија у Прагу она и њена мајка Катарина су живеле у изнајмљеним собама и становима, а издржавале се захваљујући мајчином раду по кућама имућних прашких породица. Убрзо после тога напустила је Праг и уписала студије клавира на Државном конзерваторијуму у Берлину.

Љубица Марић се 1933. вратила у Београд, где се бавила дириговањем. Затим се 1935. преселила у Загреб, где је била и хапшена.

Следеће, 1936. године, преселила се поново у Праг на специјалистичке студије на Одељењу за микротоналну музику Државног конзерваторијума. Ту се бавила дириговањем. После тога се поново вратила у Загреб, да би се у јесен 1938. дефинитивно преселила у Београд.

У периоду од 1938. до 1945. године била је професор Музичке школе Станковић, затим од 1945. до 1967. године доцент и професор Музичке академије у Београду, где је предавала теоријске предмете. Од 1947. до 1953. била је секретар Удружења композитора Србије.

Бавила се дириговањем 1945. и 1946. на јавним студио концертима радија у Београду.