субота, 23. мај 2020.

Још 12. јануара 2018. године поднио сам Иницијативу и упутио Приједлог Влади Републике Српске да се 24. мај прогласи Републичким празником и да се и званично ода почаст солунским просвјетитељима Ћирилу и Методију, које цијели свијет словенских народа слави!


12. јануара 2018. године 
упутио сам сљедећу Иницијативу 
Влади Републике Српске.


Упућујем Приједлог Влади Републике Српске да 24. мај прогласи Републичким празником и да се тако придружи Србији и другим словенским земљама које ће на овај начин и званично одати почаст солунским просветитељима и мисионарима Светим Ћирилу и Методију.

Наиме, СРБИЈА је прошле године први пут Дан Ћирила и Методија прославила као државни празник. Србије се тако придружила кругу словенских земаља које на овај начин и званично одају почаст солунским просветитељима и мисионарима.

– Није идеја да то буде нерадни дан и се тако праве додатни трошкови, већ да се тог дана на републичком нивоу дужна пажња поклони значају који Свети Ћирило и Методије имају за све словенске народе, па и за Србе.

 Србија, а поготово РЕПУБЛИКА СРПСКА је дуго била једина словенска земља која није имала државни празник посвећен овим просветитељима, и овом иницијативом то би у Републици Српској било исправљено.

Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ