петак, 15. новембар 2013.

U FBiH POKRENUTA JOŠ JEDNA AGRESIVNA KAMPANJA - ŠTA SE KRIJE IZA PREDLOGA ZAKONA O PRAVIMA ŽRTAVA TORTURE BiH

Novi napad na entitete?!

Predlog zakona o pravima žrtava torture BiH, koji su na inicijativu bošnjačkog Saveza logoraša u parlamentarnu proceduru uputili poslanici Stranke za BiH, trojanski je konj i za RS i za FBiH, koje bi u slučaju njegovog usvajanja bile potpuno ekonomski uništene, pogotovo ako bi došlo do dvosmernog podnošenja ogromnog broja zahteva za odštetu koje bi upućivali nekadašnji ratni zatočenici!


PRED NJIMA JE TEŽAK ZADATAK Parlament BiH

Na ovakvu ekonomsku katastrofu upozorava i Savez logoraša RS, ali i neki političari.

Ističući da bi u slučaju da srpski predstavnici u zajedničkim organima nasednu na priču o neophodnosti usvajanja ovog zakona Srpsku zatrpale tužbe iz FBiH za čiju bi isplatu, prema najavama bošnjačkih logoraša, morala da izdvoji najmanje dva godišnja budžeta, predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže da će po ovom pitanju obaviti hitne konsultacije sa svim strankama iz RS.

Opasne manipulacije

- Bošnjačke političke partije i NVO već dugo rade na donošenju zakona koji bi omogućio podnošenje masovnih tužbi protiv RS. Pošto je jasno da četiri milijarde KM, na koliko su procenjene tužbe koje su njihovi logoraši već najavili, ne mogu da isplate ni razvijene zapadne zemlje, jasno je da se ovde radi isključivo o političkim motivima - upozorava Dukić.

Priznajući da bi u slučaju donošenja ovog zakona srpskim logorašima takođe bilo omogućeno da tuže FBiH, ali da to, prema njegovim rečima, neće učiniti jer se radi o "uzaludnom poslu", Dukić kao posebno opasne ističe manipulacije koje se u FBiH smišljeno rade sa brojem Bošnjaka koji imaju status logoraša.

- Udruženje logoraša u FBiH broji neverovatnih 200.000 članova, iako je praktično nemoguće da je polovina od ukupnog broja Bošnjaka koji su pre rata živeli u opštinama Srpske bila zatočena u logorima. S druge strane, na području FBiH postojalo je 536 logora za Srbe, od toga samo u Sarajevu 126, kroz koje je prošlo blizu 50.000 ljudi! Kada bi svi podneli tužbe protiv FBiH, sigurni smo da nam odšete ne bi isplatili ni za 100 godina! Svi dobro znamo kakva je ekonomska situacija i da je redovna isplata plata i penzija u RS i FBiH postala prava umetnost. Zbog toga sam ubeđen da je insistiranje bošnjačkih logoraša na donošenju ovog zakona isključivo političke prirode i da nema veze sa namerom da se žrtve rata zaista obeštete - kaže Dukić.

Da su predlagači spornog zakona, ukoliko ne dobiju podršku iz RS, spremni da ispred zgrada zajedničkih institucija u Sarajevu organizuju "performanse" slične onima koji su pratili priču o JMBG-u i podizanje šatorskog naselja za roditelje i decu iz Konjević Polja, potvrđuju pretnje predsednika bošnjačkog Saveza logoraša Jasmina Meškovića. Naime, prvi logoraš FBiH najavio je "veliki belaj" ako se pomenuti zakon ne donese do kraja ove godine.

Masovni protesti?

- Ako izostane reakcija predstavnika vlasti, logoraši će se pod pritiskom članova odlučiti za agresivniju kampanju. Neka vide šta će sa nama kad se okupimo pred Savetom ministara BiH i entitetskim vladama! Neka nas onda prebroje i vide kolika je cena zakona. Ako zakon ne bude donesen, izaći ćemo na masovne proteste! Odgovorno tvrdim da zakon ne košta ni stoti deo koliko će koštati institucije entiteta i države tužbe na koje su nas prisilili - zapretio je Mešković.
---------------------------------------------------------------------------
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj, koji je celi rat proveo kao zatočenik bošnjačkih logora u Sarajevu, za Press RS kaže da će srpski predstavnici u zajedničkim organima "sasvim sigurno prihvatiti sugestije Saveza logoraša RS" i odbaciti usvajanje predloženog zakona.

- Protokolom 3 Ženevske konvencije propisano je da nadoknadu štete žrtvama torture isplaćuju države, a ne entiteti. Ako bošnjački logoraši žele nekoga da tuže, to jedino mogu da urade protiv BiH, a nikako protiv RS! Ne pada nam na pamet da podržavamo bolesne ideje koje su osmišljene u glavama onih kojima je postojanje RS najveća životna muka - poručuje Jovičić.
-------------------------------------------------------------------
Pandurevićeva: Bez moje podrške!

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu i predsedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević kaže da su pritisci na bh. parlamentarce, po pitanju "neophodnosti" usvajanja državnog Zakona o pravima žrtava torture, u poslednje vreme dolazili i od strane zvaničnika Haškog tribunala!
- Haški istražitelji su od mene tražili da kao predsedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava podržim usvajanje takvog zakona. Rekla sam im da nema problema, ali jedino ako nam obezbede donacije kojima ćemo moći da isplatimo sve žrtve rata. Pošto od toga nema ništa, ovakav zakon neće dobiti moju podršku - kaže Pandurevićeva.
----------------------------------------------------------------