понедељак, 27. мај 2013.

О истом само различито...

О ИСТОЈ СТВАРИ 

РАЗЛИЧИТИ ЗАКЉУЧЦИ ...
                                               ПИШЕ Славко Јовичић Славуј         

Огромне су разлике у мору других различитости и у стварности постојања разних разлика по којима је могуће правити различите разлике између људи и (не)људи , па самим тиме правити и разлике између разних различитих ствари, дакле различито посматрати једне од других ствари и предмета.

Ништа није ново што су неки наши погледи на исте ствари или на исте догађаје сасвим различити у односу на неке друге људе који, такође, исте ствари виде различито у односу на наше гледање или на поимање оног што видимо и што сами закључујемо.

Заправо, ради се о различитим вриједносним претпоставкама, различитим приоритетима, чак и о различитим начинима закључивања и о доношењу коначног става о виђењима исте или идентичне слике која нам се предочава.

И није то било само једном гдје сам се и лично увјерио у постојање различитих описа, па чак и генералних и коначних закључака о истом дјелу или о истом догађају. Ствар је сасвим јасна и она показује да се ради о различитим перцепцијама сагледавања и коначног закључивања.

Да ли је одговор у томе што на различите начине гледамо на неке ствари или је то разлог за мимоилажења у постизању јединственог закључка о стварној слици, која не би требала да буде предмет различитих, па и субјективних закључака.

И на крају, све оно што није могуће коначно закључити и на шта није могуће ставити тачку, дакле на све разлике, неће бити могуће ни завршити све ово са дефинитивним закључком, који би био прихватљив за већину.