уторак, 11. јун 2013.

Отели сте имовину од правих власника и то не дате, али се зато борите да узмете још више и то само оног туђег и што вама не припада!

Пише: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Безброј је ствари које доказују да је Босна и Херцеговина земља разних апсура и невјероватних логично-нелогичних чињеница.

Стоји у прогласу: Позивају се "авангардни" студенти Економског факултета Униврзитета у Сарајеву да се масовно окупе и да се прикључе демонстрацијама испред парламента БиХ и зграде заједничких институција. Не оспоравам мирне демонстрације и не улазим у разлоге нити у мотиве демонстраната.

Али, зар ради мира и међунационалне толеранције, ти исти студенти и њихови претходници нису требали много раније да се побуне и да никад не одустану од протеста све док се зграда у којој студирају не врати у власништво једином законском власнику - Српској православној цркви.

Као посланик и сам сам у десетак наврата постављао посланичка питања надлежним институцијама Града Сарајева, те Кантона Сарајево и Влади Федерације БиХ, да ли и кад, уопште, имају намјеру да зграду у којој је Економски факултет врате Српској православној цркви. И увијек су стизали скоро идентични одговори: Зграда ће бити враћена СПЦ кад се пронађе адекватан алтернативни простор или кад се изгради нови објекат за студенте Економског факултета.

Е сад долазимо до правог питања, али без одговора на којем инсистирам годинама - КАД ће се сви ти услови испунити и да напокон зграда СПЦ буде враћена СПЦ? Како ствари стоје, изгледа да се то никада неће десити, а можда ни тада!

Студенти који ће данас протестовати због ЈМБ, који узгред речено, уопште није проблем, дакле баш ти академци никада неће протестовати против дискриминације и против насилног отимања имовине од СПЦ, коју управо они користе. То им наравно не пада на ум. Али им зато требају демонстрације које би биле само почетак за рушење Републике Српске и за стварање унитарне БиХ.

О последњим догађајима у Сарајеву у којем, узгред речено, у односу на предратни, данас живи занемарљив број Срба, ето то је та равноправност и етничка, вјерска и национална складност неког толерантног суживота. То је тај наводно мултиетнички град и то је главни град БиХ.

 Мислим да је овим све речено и да никаква даљња елаборација проблема није потребна, мада има безброј примјера који могу илустровати тезу са почетка текста.

Протестима за ЈМБ се настоји доћи у позицију стврања унитарне БиХ.  Кад се већ такве намјере Сарајева до сада никада нису могле и ни на који начин да остваре, ето сад се покушава и на овај начин то да реализује.

Мислим да то није могуће ни сада, а неће бити ни у будуће. РЕПУБЛИКА СРПСКА је уставна категорија и то даје одговоре на сва друга питања.