субота, 24. мај 2014.

24. маја се слави Дан словенске писмености и културе...„Словенски сусрети“ српских и руских музичара у Подмосковљу...

24. маја се слави Дан словенске писмености и културе. Свечане акције, уприличене овом празнику, одржавају се по читавој Русији. У те акције спада и фестивал „Словенски сусрети“ у Подмосковском граду Балашиха, који се граничи са руском престоницом са истока.

Гости тог музичког форума постали су делатници културе из различитих словенских земаља, између осталих, и из Србије. Почасно звање члана жирија фестивала ове године има професор факултета солистичког певања музичке школе „Исидор Баић“ у Новом Саду Сенка Недељковић, која одушевљено говори о самом фестивалу.

"Посебно ми се допало отварање фестивала када су се приказале ношње свих учесника. Свако је на најбољи начин представио своју земљу и свој народ. Наравно да смо склопили лепа пријатељства са члановима жирија, еминентним професорима, и разменили искуства. Исто тако су се ученици међусобно дружили, разменили су искуства и неке ноте што је врло занимљиво да прошире своје репертоаре. Слушали смо једни друге и схватили смо колико су то различите школе певања. Иако смо сви Словени, сви различито певамо, и то нас је обогатило у многоме. Једино што нас спаја то је наша велика душа. И зато смо осећали као код куће. Руси су били врло гостопримљиви, отворени, срдачни. Заиста смо били лепо угошћени и дивно смо провели време.

Сенка Недељковић није сама дошла у Русију. Она је довела свог ученика, певача Страхињу Ђокића. У његовом извођењу на певачком конкурсу хориста и солиста била су представљена дела руских композитора Чајковског и Рахмањинова.  Млади певач је заузео на конкурсу прво место. 

24.05. су: Свети ЋИРИЛО и МЕТОДИЈЕ