понедељак, 29. септембар 2014.

Бирај, па како ти се заломи?! ....Цртица из свакодневице....

Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Ближи се крај септембру и он ће свој мандат предати октобру, који долази. Мандат? Е у томе и јесте проблем, јер су, заправо, овдје и код нас увијек били најважнији мандати. А од сутра биће све другачије, барем овдје код нас на просторима Босне и Херцеговине.

Написао бих ја да се ради само о Републици Српској, али Република Српска још није самостална, нажалост. Такво стање ће трајати још десетак дана, јер толико ће трајати и предизборна кампања.

Мада нисам директно укључен у кампању, ипак по некад послушам вијести, очекујући да чујем да су неки важни кандидати одвојили Републику Српску од Босне и Херцеговине или да су је бар онако слаткорјечиво и лажно, наравно, а и како би другачије, припојили Руској Федерацији. Али, одмах се ухватим гографских карата и мјерим раздаљину између Републике Српске и Русије. Не знам колико је то хиљада километара, али свакако знам да смо ми далеко од Русије. Не знам зашто ми све ово на ум пада кад нисам кандидат ни за какву функцију. Али нема везе, као што многе ствари које се дешавају код нас немају везе ни са чиме.

Да буде још горе, нема ни оних “комесара” из изборних штабова па да ме усмјере куд' да гоним и на коју страну? Нико ни са киме не размјењује лична искуства, јер су сви кандидати заборавили животне ствари. Једина брига су им рачунске радње и калкулације по којима се може освојити мандат. А мандата неће бити ако се свим средствима “не ломе” протукандидати из исте странке и са исте листе. Они су заправо највећи противници једни другима, а сви заједно су највећи противници народу.

Никада ни приближно нико неће моћи да каже колико пара ће однијети кампања. 
Никад нико неће сазнати гдје ће и у чијим ће џеповима завршити те прљаве паре, које се једним дијелом користе и за куповину гласова, а без гласова нема ни побједе.

Оно што могу на крају да кажем – хвала свима онима који су ово прочитали јер су управо толико узалуд изгубили времена, које је отишло у неповрат, као што ће и наредне четири године трајно бити упропаштене и све тако до сљедећег изборног циклуса или циркуса. Ма исто је то само што су актери различити и што у циркусу се стварају и граде какве такве илузије док се у политици не гради ништа осим опште пропасти и личних интереса. Демократски је то.

Али не може се без политике и не постоји на свијету таква држава или друштво у којем нема политике.

Ај здраво и оловку у руке, па заокружујте онако како мислите да треба и кога треба заокружити! Само водите рачуна да су важећи листићи, односно гласови. Јер свакако нећете чути глас оног кандидата којег ћете заокружити. Одмах након избора - изабрани ће вас свакако прекрижити.