петак, 27. фебруар 2015.

Дан када је срушена Босна и Херцеговина ... У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ 1. март није никакав празник, осим Дана цивилне заштите!

 ПИШЕ: СЛАВКО ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Дан такозване независности Босне и Херцеговине, што се тиче Срба, поготово Срба из Републике Српске - није никакав празник БиХ! Заправо, тај датум за српски народ не значи ама баш ништа! 

Да напоменем, БиХ још нема Закон о празницима. Небројено пута бошњачки посланици покушавали су и у парламентарну процедуру упућивали су Закон о празницима БиХ, али такав закон у Парламентарној скупштини БиХ  српски посланици увек су обарали! Тако је било у времену од 2006. године, па све до 2014. године, кад сам и сам у два мандата био посланик у парламенту БиХ. Могу потврдити да ће тако бити и убудуће, јер српски политичари и они који о томе одлучују, никада неће гласати да 1. март буде  празник за све народе у БиХ, односно да то постане празник који ће обележавати и Срби у Републици Српској!

Дакле, то може бити празник у једном делу БиХ, односно у Федерацији БиХ и ништа више! Српске политичаре не треба да интересује шта и ко слави у Федерацији БиХ!

Али зашто и због чега све ово? Па да подсетим на нека не баш тако давна времена.
 Првог марта те 1992. године, муслимански политичари, као и цијели народ и дефинитивно, односно и званично почели су разбијање БиХ. Томе је претходио крвави почетак распада тадашње СФР Југославије, заједнице "збратимљених југословенских" народа.

Што се тиче фамозног референдума који је одржан 29. фебруара и 1. марта 1992. године, морам да кажем да је то био нелегални чин муслиманског и хрватског политичког руководства БиХ, који су без сагласности Срба у БиХ, противуставно и сецесионистичким актом срушили тада легално и једино признати Устав тадашње СФР Југославије, а самим тим су срушили и тадашњу Југосавију, чланицу УН! Тадашње муслиманско и хрватско руководство у БиХ је починило најтежа кривична дела сепаратизма и државног удара и да је била нормална држава, сви би они одговарали за рушење уставног поретка БиХ.

Све је дакле фалсификовано, почевши од процента излазности на референдум, који су потпуно лажни и непоуздани, јер су у бирачким одборима седели само Муслимани и Хрвати, а то јасно говори да су резултати референдума фалсификовани и да су прилагођени вољи Алије Изетбеговића и министрима иностраних послова Њемачке Дитриху Геншеру и аустријском министру иностраних послова Алојзу Моку, највећим србомрсцима тог времена.

Па, чак и у тим условима за легалност и валидност референдума била је потребна двотрећинска већина од 66,6 одсто од броја уписаних бирача, а то се није десило, јер је излазност била нешто већа од 64 одсто?! Све је дакле фалсификовано и препарирано са једним циљем – неуставним потезима политички и територијално издвојити БиХ из легално признате државе СФР Југославије!

Прије самог одржавања феререндума, тадашњи председавајући седмочланог Председништва БиХ и лидер муслиманског народа и председник СДА Алија Изетбеговић је 14. октобра 1991. године у Скупштини БиХ рекао: “За суверену БиХ – ја сам спреман жртвовати мир”! Том реченицом - Алија Изетбеговић је започео крвави четверогодишњи грађански рат у БиХ. Све друго су само трагичне последице које су настале након ратне катаклизме која је унесрећила све народе у БиХ.

И да закључим – 1. март за српски народ и за Републику Српску не значи ништа и никада неће бити државни празник! 

1. март је само Дан Цивилне заштите у Републици Српској и он се тако и обележава!