субота, 28. март 2015.

Босанско-херцеговачка стварност ... Цртица из свакодневице

Поглед из мог многоугла

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Босна и Херцеговина ни тамо ни овамо и нигдје - да те Бог сачува?

Босна и Херцеговина је земља апсурда, јер је склепана по вољи такозване међународне заједнице.

Овакву беха стварност тешко могу да разумију и људи који живе у Босни и Херцеговини. Само они који су добро упућени у уставну структуру власти и у саму организацију БиХ могу да разумију као функционише власт у 10 Кантона, једном Дистрикту, два Ентитета и на нивоу  заједичких органа Босне и Херцеговине.

По Уставу Федерације БиХ са доминантним бошњачким и хрватским народом /Федерација је један од два ентитета у БиХ, други је Република Српска/ приликом формирања власти, па и владе - мора се поштовати национална припадност министара и то по бројном стању /националним квотама/:
дакле, у извршној власти /Федералној влади/, осим премијера Федерација који је обавезно Бошњак, има осам бошњачких министарских мјеста, пет хрватских и три српска.

Пошто у Федерацији БиХ нема ниједне јаке српске странке, онда се бошњачке и хрватске странке утркују да однекуд из својих редова и чланства ишчупају неког залуталог Србина и да га по декрету поставе за министра, који узгред речено никада не засупа интересе оне преостале шаћице Срба која још живи на простору Федерације БиХ.

Жељко Комшић, иначе предсједник странке Демократска фронта, овај пута насукао је и "Србе". Ништа чудно, јер није то први пута!
У претходна два мандата зајебо је Хрвате и као хрватски представник увалио се за члана Предсједништва БиХ.


Сад је однекуд извукао извјесно-неизвјесног и политички анонимног "Србина", иначе љекара Милана Мандиловића и као српског представника предложио га за министра у Влади Федерације БиХ. Али није ту крај лакрдији. Наиме, Мандиловић који се до јуче изјашњавао као "Остали" због попуњене квоте Осталих преко ноћи је пристао да "пређе у преостале", односно одрекао се своје анационалности зарад фотеље и постао је "Србин", онако по пореби странке Жељка Комшића. У нејасној комбинаторици Мандиловић ће бити национална "закрпа". А то значи да може бити и Србин или Остали што свакако зависи од потребе предлагача Хрвата Жељка Комшића, који себи узима право да кадрује са српским представницима.
Дакле, све се може. Може и овако и онако, а по некад и свакако! Све, пак, зависи од понуде и потражње на коњуктурном политичком тржишту и наравно од потребе за промјеном нације, пожељно је да се то ради преко ноћи и у мрклом мраку, јер ионако мало свјетлости допире до и из БиХ.
 
Али пошто у Федерацији има "вишка", ма какви вишка - има  и "превише" Срба, е тај Мандиловић је преко ноћи од "Осталих" /"Сејдић-Финци"/ постао Србин/?! Ово "Сејдић-Финци" илуструје сву бламажу од државе БиХ. Тај двојац који се изјашњава као "остали" је у своју корист добио Одлуку Међународног суда у Стразбуру и та одлука обавезује БиХ да и "остали" морају бити равноправни са три конститутивна народа у БиХ /Срби, Бошњаци и Хрвати/. Бих, узгред речено, већ пет година не имплементира одлуку међународног суда чији акти имају супермат над уставним уређењем БиХ.

Но, идемо даље ...Тако је Комшић, опет и поново, све зајеб'о у БиХ, јер је први "имплементирао Одлуку Сејдић-Финци".

Ако све занемаримо, мислим да ће она преостала шаћица Срба у Федерацији БиХ имати "велику корист" од овог министра, преосталог или однекуд заосталог Србина, који је, на сву срећу, преко ноћи, "трбухом за крухом" одлепршао и ухљебио се у анационалној категорији "осталих- преосталих".
                                       
Све је, изгледа, пало на "Видовиту Џемилу".
/П.С. Видовита Џемила је чувена сарајевска гатара која разбацује грах и гледа у шољу и у некакве кристале и прориче судбине људи!?/.
Видовита Џемила се још увијек није огласила, а и не зна се кад ће и да ли ће се уопште и огласити?! Јер и након пет мјесеци од како су завршени избори у БиХ још увијек нису формирани извршни органи - није формирана Федерална влада и истовремено ни Савјет министара БиХ, јер формирање Савјета министара условљавају Хрвати претходним формирањем Владе Федерације БиХ.

Наиме, хрватски лидер ХДЗ Драган Човић страхује да не буде поново изигран хрватски народ као и у претходних десетак година, па стога прво тражи успоставу Владе Федерације БиХ, па тек онда конституисањем Савјета министара на нивоу заједничких институција Босне и Херцеговине.

Иако су Срби у Федерацији БиХ једнакоправни /само по Уставу Федерације БиХ, односно на папиру/ са Бошњацима и Хрватима и иако су један од три конститутивна народа, на сваком кораку је видљиво да о Србима нико и не говори.

Срби у Федерацији БиХ су статистичка грешка и колатерална штета у сталним међусобним политичким обрачунима између Бошњака и Хрвата.

И сасвим на крају, ако има оних који су ову рашомонијаду разумјели, е свака им част и врло радо би такве почастио пићем, а ако све у детаље разумију, онда у обзир долази и меза, јер у БиХ свако свакога до изнемоглости "мези", онако својски, па ко издржи.