недеља, 6. март 2016.

За Србе нема правде! Jurišić će tražiti odšetetu od Srbije?

 Jurišić će tražiti odštetu od Srbije?
  Ilija Jurišić, ratni starješina tuzlanske policije, kog je Apelacioni sud u Beogradu prekjuče pravosnažno oslobodio optužbi za napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli, ima pravo da traži odštetu od države Srbije i to će, prema najavama njegovog advokata, najvjerovatnije i uraditi! 
Jurišićev branilac Đorđe Dozet rekao je Tanjugu da još nije dobio pravosnažnu presudu, ali da će Jurišić upotrijebiti sva prava koja mu pripadaju, po srpskom i međunarodnim zakonima, pa tako vjerovatno i ono za naknadu štete zbog neosnovanog pritvora, jer je tri i po godine proveo iza rešetaka. Prema propisima u Srbiji, u konkretnom slučaju država bi trebalo da Jurišiću isplati odštetu zbog neosnovanog lišavanja slobode i zadržavanja u pritvoru. Zahtjev za odštetu podnosi se najprije Ministarstvu pravde radi sporazuma o naknadi štete, a ukoliko do sporazuma ne dođe, oštećeni ima pravo da podnese tužbu nadležnom sudu.
Podsjećamo, Jurišić je pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin na Brčanskoj malti u Tuzli, odnosno napad i masakr na kolonu vojnika JNA, koji su se povlačili iz grada. On je 14. maja 2007. godine bio uhapšen na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj potjernici, a u pritvoru je bio do oktobra 2010, kada ga je Apelacioni sud u Beogradu pustio da se brani sa slobode nakon što je ukinuo prvostepenu presudu kojom je nekadašnji starješina tuzlanske policije bio osuđen na 12 godina zatvora. U ponovljenom postupku, Jurišić je i 2013. godine, pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, osuđen na istu kaznu, ali je Apelacioni sud prošle sedmice preinačio i tu odluku, te optuženog Tuzlaka pravosnažno oslobodio optužbi.
Očekivani scenario
Bivši logoraš Slavko Jovičić, koji je u zatočeništvu zloglasnog sarajevskog logora "Silos" proveo 44 mjeseca, te svojevremeno ispred Saveza logoraša RS Tužlaštvu za ratne zločine Srbije predao opsežnu dokumentaciju sa dokazima protiv Jurišića, tvrdi za Press da ga presuda Apelacionog suda nije iznenadila i da je očekivao ovakav scenario.
Žrtve strahovale od politike!
Optužnica je teretila Iliju Jurišića da je 15. maja 1992. godine naredio napad na kolonu JNA, koja se po prethodnom dogovoru povlačila iz Tuzle. U napadu na Brčanskoj malti stradalo je najmanje 50 vojnika, dok je više desetina ranjeno.
- Jurišić je za vrijeme napada bio operativni dežurni u kriznom štabu tuzlanske policije i iz njegovih usta potekla je naredba da se puca na kolonu JNA koja se mirno povlačila iz grada. Ako se u ovaj slučaj ponovo ne uplete politika i neko ne izvrši pritisak na sud da, zarad nekakvog lažnog pomirenja, zaboravi na nedužne žrtve, Jurišić će sigurno biti osuđen - rekao je za Press sredinom 2015. preživjeli vojnik JNA Slavko Novaković, koji je u napadu na kolonu bio teško ranjen.
- Nažalost, svi pravni argumenti su na strani Ilije Jurišića i on ima potpuno pravo da tuži državu Srbiju. Po meni, krivac za ovu sramotnu odluku nije nijedan od sudova pred kojima se sudilo za zločin nad vojnicima JNA, već bivši glavni tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i njegov zamjenik Bruno Vekarić. Tim ljudima dali smo 10 fascikli sa dokazima u slučaju "Tuzlanska kolona", ali ih oni nisu uvrstili u dokazni materijal, te su potpuno amaterski ušli u proces protiv Jurišića. Optužnica koju su oni podigli pala bi pred bilo kojim sudom na svijetu - kategoričan je Jovičić.
On dodaje da je tužilaštvo na čijem je čelu bio Vukčević nanijelo ogromnu štetu porodicama žrtava koje neće dobiti nikakvu satisfakciju, a da će je nanijeti i državi Srbiji, koja će morati da plati odštetu Jurišiću.
(Be)značajni dokazi
Jovičić se osvrnuo i na osuđivanje 37 Srba u odsustvu, pred Opštinskim sudom u Orašju, koji su dobili pravosnažne kazne na dugogodišnje robije za navodne ratne zločine, o čemu je Press detaljno pisao prošle sedmice.
- To je samo pokazalo da je pravo apstraktno i da u njemu vlada zakon jačeg. Ljudi su osuđeni bez adekvatne mogućnosti da se brane i te presude su pravosnažne, a u slučajevima gdje se sudi za zločine nad Srbima relevantni dokazi nemaju nikakav značaj - zaključio je Jovičić.
--------------------------------------------------------
Sličan stav danas je iznio i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, koji podsjeća da za masakr na Brčanskoj malti u Tuzli još nema odgovornih.
- Ratni zločin u Tuzli je počinjen, neko je za to odgovoran i tu nema nikakve dileme. Problem je što do sada niko nije odgovarao - naveo je Savčić.
On je podsjetio da je mnogo Srba već osuđeno ili im se i sada sudi bez ikakvih dokaza.
- Jedan od takvih primjera je i optužnica protiv bivšeg generala VRS Novaka Đukića, iako je međunarodna grupa balističara utvrdila da je slučaj "Tuzlanska kapija", onako kako ga je tužilac predstavio, nemoguć - zaključio je Savčić.