недеља, 21. август 2016.

Запаљена православна црква Светог Преображења Господњег у центру Сарајева!

21. августа 2016.


Дио православне цркве Преображења Господњег у строгом центру Сарајева запаљен је јутрос тако што је кроз прозор највјероватније убачена запаљива материја.

Јутрос око 8.00 часова, када је свештеник дошао да се припреми за свету литургију, црква је била пуна дима и тада су примијетили да је избио пожар у црквеној остави у којој су изгорјели косилица и одређени алат.
Ова црква била је честа мета вандала. Регистровано је више од 40 напада, а мало њих је откривено. Од надлежних Кантоналних институција Сарајева и данас се добијају извјештаји о нападима који су се десили прије више од 10 година, да су случајеви застарјели и да се истрага обуставља.
Није само овај храм до сада више пута оштећен, паљен и пљачкан. Није само он мета вандала у Кантону Сарајево. Више пута су нападнути и храмови у Кантону Сарајево у Блажују, Рељеву, Стара црква на Башчаршији, Саборна црква.
И раније је овај храм у Сарајеву био на мети пљачкаша. Ове године у два наврата догодила се крађа икона из храма.
Храм Преображења Господњег 19.8. у петак је прославио крсну славу у присуству вјерника из Сарајева, Источног Сарајева и околних мјеста из Републике Српске.

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
Има ли нас још увијек тамо гдје нас више никада неће бити!
На данашњи дан!
------------------------
Свето Преображење у Сарајеву
Некад било и данас тужна слика без Срба у Сарајеву!
Текст који сам раније објавио, данас је још поразнији!