понедељак, 19. септембар 2016.

ОДЈЕЦИ И ЈАУЦИ Здравка Крсмановића у емисији на једној телевизији са сједиштем у федералном Сарајеву.


Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Скоро већ двије године не пратим политичке емисије, па ни дневнике ниједне телевизије у Републици Српској, а поготово не гледам разно разне телевизије у Босни и Херцеговини. Јер, посебна је прича шта се емитује у тим политичким емисијама, већином обојеним само страначким интересима и борбом за власт, односно за фотељу.  У овом случају,  као и у многим претходним ситуацијама, народ је на маргинама те борбе.

Међутим, ову емисију синоћ погледах. 
Један мој пријатељ је поставио на Твитеру.
 /На крају текста је цијела емисија и "шоу" Здравка Крсмановића/. 

Нисам више активан у политици. И онда кад сам био никад нисам изигравао адвоката Милорада Додика, а поготово нећу сад. Зна се Додик бранити и само његова мора бити одлука да ли ће или неће реаговати на многе, од стране Крсмановића њему лично упућене увреде. Али као предсједник дужан је да штити институције Републике Српске и да осуди Крсмановићево призивање страних фактора у дестабилизацији Републике Српске. Сарајевска чаршија и сећијашка елита је одушевљена Крсмановићем, но није ово први пута.  Давно је он кренуо путевима бешчашћа и то још из времена кад је први пута постао начелник Општине Фоча. 

Да сам још политички активан знао бих шта ми је радити. Међутим, много је оних који су дебело плаћени и који су на разним функцијама, а који су позванији од мене и они би требали да реагују. Али неће. Знам ја њих. У најмању руку Здравко Крсмановић би требао да добије барем двије кривичне пријаве. Јер овдје се не ради о тзв. вербалном деликту и слободи говора, већ о директном позиву на рушење уставне позиције Републике Српске.

Да будем јасан. Крсмановић може да има не знам какво мишљење о Милораду Додику и да се са њим политички обрачунава, али Крсмановић је овдје напао институцију предсједника РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и у овом случају је сасвим ирелевантно ко се налази на тој позицији. Политичке функције и људи су пролазни, а Република Српска је трајна. Републику Српску нико нам није поклонио што нас воли.

Тако, Крсмановић у једном дијелу свог излива нетрпељивости према Додику, алудирајући како он и тзв. Савез за промјене не подржавају референдум, каже да се ради о "некаквом дану" - Дану Републике Српске (!).
Није то некакав дан, како вели Крсмановић, већ је то један од најважнијих датума у краткој историји постојања Републике Српске. За тај дан настанка Републике Српске и за њено стварање животе је дало десетине хиљада најбољих синова и кћери из нашег народа.

Друго, он чак и у моје име и у име свих Срба каже да Срби из Републике Српске сто одсто прихватају Босну и Херцеговину што је с аспекта истине врло проблематично и искривљена слика стварности. Да је можда рекао - "Срби би прихватили Босну и Херцеговину кад она не би радила о глави РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ", па ни по јада. Но, не могу ја мислити главом Здравка Крсмановића.

Треће, ништа мање важно су напади на Путина и Русију. Крсмановић каже да су Додикови "људи" платили пет милиона долара или не знам чега - да предсједник Републике Српске оде у Русију и да се само слика са Путином. Овдје је Здравко Крсмановић прешао сваку иоле нормалну мјеру политичке културе и пристојности. Па није Путин отправник возова на некој жељежничкој станици, па да се са њим тако манипулише.

Такође, Крсмановић ето зна зашто се у свему овако понашају Вучић и Србија, а из мржње према Додику не види да су успостављени најбољи односи између СРБИЈЕ и РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ што је сасвим природно - један смо народ подијељен у двије државе.

Четврто и можда најопасније је што Крсмановић отворено позива Америку и високог представника да реагују и да удаље, па и ухапсе Милорада Додика и да тако спријече одржавање референдума. Зар то није отворени позив на ново крвопролиће.

Много тога би се могло говорити и могла би се анализирати свака реченица Здравка Крсмановића, јер није овдје у питању Милорад Додик, већ се ради о српском народу и о Републици Српској. Милорад Додик је легално изабрани предсједник Републике Српске и он је персонификација њеног политичког и законодавног представљања и уставног вођења и руковођења.

Не знам како ће и да ли ће реаговати Милорад Додик на многе личне увреде које је му је упутио Здравко Крсмановић.

Ја знам шта бих урадио, јер након овакве емисије и наступа Здравка Крсмановића нама не треба ни Бакир Изетбеговић, а ни Рамиз Салкић. Довољни смо сами себи да се свалимо у највеће блато из којег се тешко можемо ишчупати, а сигурно се од прљавштине не можемо опрати.

Још једном да подвучем - нисам адвокат Милорада Додика.
И на крају, више пута сам наступао у емисијама које је водио Сенад Хаџифејзовић, којег знам три деценије, па и дуже. 
Крсмановић није и неће никад схватити да је искориштен за спрдњу и да је и доведен да преко Милорада Додика нанесе велику штету Републици Српској и њеном Дану настанка.

Било како било - ово је слика и неприлика наше стварности и политичке сцене у Републици Српској и о медијским манипулацијама.

Аферим Здравко Крсмановићу.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Наступ који не доликује ниједном Србину,
а поготово не би требао бити примјерен посланику
у Народној скупштини Републике Српске.

Срећа је што се ради о минорном политичару.

Срамно је позивати агресоре на мјесто злочина да поново
разарају и кидишу на српски народ и Републику Српску!

Јер Додик овдје 
није битан. Он је само средство
за срамно експонирање Здравка Крсмановића.

ЕМИСИЈА: