субота, 6. јануар 2018.

Данас је тачно 102. године од славне Мојковачке битке и ратних дана кад су СРБИ и ЦРНОГОРЦИ били рођена браћа!


ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
Из наше славне прошлости


Данас се много тога промијенило, нажалост.
Срби су данас маргинализована мањина
у Црној Гори!


Mоjковачка битка, одиграна пре тачно сто и две године, представља и "доказ да Давид може победити Голиjата"

Значаj велике Mоjковачке битке, одигране на Бадњи дан и Божић, огледа се у томе што jе мала црногорска воjска успела да заустави вишеструко моћниjег неприjатеља и омогући братскоj српскоj воjсци да се повуче до албанског приморjа, сачека савезничке бродове и спас на Kрфу и Бизерти, да касниjе пробиjе Солунски фронт и дође до Kаjмакчалана, капиjе своjе отаџбине.

О значаjу и последицама Mоjковачке битке наjбоље говоре речи владике Николаjа Велимировића:

"Да не беше оног крвавог Божића на Mоjковцу, не би било ни нашег васкрсења на Kаjмакчалану".

У саставу црногорске Санџачке војске налазиле су се и три српске батерије. Оне су још на Дрини придодате војсци сердара Јанка Вукотића. Храброшћу своје посаде и командира капетана Драгољуба Младеновића, те батерије су се прославиле и остале у сећању сваког војника.

"НЕМОЈТЕ се бојати јунаци, ако буду крвави бадњаци." Тако је Јанко Вукотић, пре тачно 101. годину, храбрио своје соколове, који су у избушеним капутима и опанцима задржали аустријске окупаторе.

Сердар Јанко Вукотић

Српски ариљерци, знатно вичнији од црногорских у руковању топовима, посебно лаким француским "дебанжовцима", на заједничким положајима користили су свако затишје да црногорским тобџијама пренесу своје знање.

 Уочи Mоjковачке битке воjницима фалило свега, осим високог морала коjи jе био и пресудан у тоj бици.

И данас, након сто и једне године од Mоjковачке битке, подељена су мишљења о томе да ли jе црногорска воjска узалуд гинула, како тврде поjедини псеудо црногорски историчари или jе то била jедна славна епопеjа чиjе су жртве вредне сваког поштовања.

Наjвећи значаj Mоjковачке битке огледа се у томе што jе слаба и малоброjна црногорска воjска спречила аустроугарске воjнике да пресеку повлачење српске воjске преко албанских планина.

Mоjковачка битка и Први светски рат уопште су докази да и слабиjи може да победи jачег, да и слабиjа воjска може да се бори против jаче. Срби су у Првом светском рату ратовали против вишеструко jачих противника и победили су иако против њих нису радили само њихови неприjатељи већ и њихови савезници.
102. годишњица Mоjковачке битке обиљежава се 
у Црноj Гори, Републици Српскоj и Србиjи.