На
два дана пред Божић, 5. јануара је Туциндан.
Тога дана се коље и реди печеница за
Божић.
Некада
се печеница „тукла“ – убијала крупицом
соли, касније ушицама од секире, па се
онда убијено или ошамућено прасе и јагње
клало и редило. Зато је овај дан назван
Туциндан.
За
печеницу се обично коље прасе или јагње,
а уз то неко још коље и припрема печену
ћурку, гуску или кокош.
Обичај
везан за клање печенице остао је вероватно
из старих многобожачких времена, везан
за жртвоприношење. Црква га је прихватила
и благословила, јер после Божићног
поста, који траје шест недеља, јача храна
добро дође, поготово што су тада изузетно
јаки мразеви и зиме.
На
Туциндан, по народном веровању, децу
„не ваља“ тући, јер ће целе године бити
неваљала и боловаћее од чирева.