петак, 5. октобар 2018.

Отворена болница "Србија" у Источном Сарајеву!


У Источном Сарајеву данас је отворена болница
"Србија" 

Изградњом је успостављена модерна и функционална здравствена установа у којој ће медицинска заштита бити доступна за око 120.000 грађана сарајевско-романијске регије.

Послије деценија чекања данас су грађани Источног Сарајева добили нову болницу која ће замијенити старе објекте.

Дуго су се медицински радници мучили и радили у тешким условима. Захваљујући Влади Републике Српске, ангажману предсједника Српске Милорада Додика и локалном руководству, изникла је једна модерна здравствена установа.


Важније од свега је да ће пацијенти из нехуманих услова прећи у модерне просторе болнице.


Ово је важан догађај, не само за сарајевско-романијску регију, већ за читаву Републику Српску, за здравствени систем Српске.
Градњом ове болнице ријешен је горући проблем здравства Републике Српске.
Братска Србија је пружила несебичну помоћ Републици Српској донирајући пет санитетских возила.

Болница која је отворена 1921. године више није адекватно лијечилиште, јер није могло да испуњава услове, тако да је послије готово 100 година било неопходно ући у пројекат изградње новог објекта. У новој болници бити примијењене савремене технологије.


Новоизграђени болнички комплекс отворио је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Отварању је присуствовала и премијер Жељка Цвијановић.
У име предсједника Србије Александра Вучића отварању болнице присуствовали су потпредсједник Владе Србије др Небојша Стефановић и министри здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар и Зоран Ђорђевић министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања у Влади Републике Србије.

У изградњу нове болнице у Источном Сарајеву уложено је више од 54 милиона КМ. Саграђена је по највишим европским стандардима, прије предвиђеног рока, и савремено је опремљена.


Болница је назив добила у знак захвалности Србији за лијечење грађана сарајевско-романијске регије у ратном и поратном периоду, као и за сталну подршку допринос у едукацији здравствених радника с циљем развоја здравственог система на подручју Источног Сарајева
Ова здравствена установа повезана је са претходно изграђеним и опремљеним амбулантним дијелом-Поликлиником и чини комплекс од око 15.000 метара квадратних, са око 210 болничких кревета.

Нова болница подијељена је на функционални и стационарни дио и располаже са свим медицинским специјалистичким службама, као што су одјељење неурологије, онкологије, офталмологије, одјељење за болести уха, грла и носа, пуломологије, урологије, интерно одјељење, одјељење нефрологије, педијатрије, хирургије, гинекологије, као и порођајно одјељење и неонатологије.


Нова болница има и одјељења интензивне и полуинтензивне његе, као и централну лабораторију.

Камен темељац за изградњу болнице "Србија" положен је 7. јула прошле године.