среда, 23. јануар 2013.

Кривична против тужиоца БиХ


С. МИШЛјЕНОВИЋ
среда, 23. 01. 2013. 
Славко Јовичић, бивши логораш, подноси кривичну пријаву против тужиоца БиХ који је обуставио истрагу против 455 особа због злочина над Србима у сарајевским логорима

БАЊАЛУКА - Славко Јовичић Славуј, бивши логораш из логора "Силоса" и "Храснице", а данас посланик СНСД у Парламенту БиХ, поднеће кривичну пријаву против тужиоца БиХ Бехаије Крњића, који је обуставио истрагу против 455 особа због злочина над Србима у сарајевским логорима током рата.

Јовичић каже за "Новости" да већ пише кривичну пријаву и да ће је наредне седмице предати главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу.
Такође, тражићу од председника Високог судског и тужилачког савета БиХ да санкционише тужиоца Крњића за обустављање истраге у сарајевским логорима - истиче Јовичић.

Он даље каже да кривичну пријаву подноси у својству грађанина и логораша, а не политичара јер не жели да руши правосуђе у БиХ већ само да ради по закону и да је закон једнак за све.

"Разочаран сам потезом тужиоца Бехаија Крњић. Он није позовао ниједног сведока који се наводи у предмету сарајевских логора. Морао је да саслуша сведоке и да на основу изјава донесе одлуку о будућности предмета, односно има ли елемената за подношење кривичне пријаве против Н. Н. особа, а ја их знам која су то лица. Ја ћу доказати и сведочити на суду ко су људи који су убијали Србе у сарајевским логорима и нећу одустати од борбе за истину", поручује Јовичић.
--------------------
БОРС: ШАМАР ПРАВДИ
БОРАЧКА организација РС даће свој допринос у анализи рада Тужилаштва и Суда БиХ тиме што ће ускоро у свим општинама и градовима Републике Српске покренути раније најављену петицију о раду Суда и Тужилаштва БиХ да би грађанима омогућила да на овај начин искажу своје мишљење о раду ове две инститиције, али и раду Хашког трибунала. БОРС сматра да је одлука Тужилаштва БиХ да обустави истрагу против 455 осумњичених за злочин над Србима Сарајева још један шамар правди и жртвама и нови покушај прикривања организованог убијања и мучења Срба у такозваном мултиетничком Сарајеву током протеклог рата.
--------------------
Јовичић каже да га је посебно погодило јер је на адресу где станује добио службени допис од тужиоца Крњића да се обуставља истрага о злочинима у сарајевским логорима која је обухватала 455 особа.
"Па, зашто ме тако није позвао да сведочим и упознам га са чињеницама о убијању Срба у логорима", пита се Јовичић.
Он каже да је немогуће да људе стрељају по логорима у Сарајеву, а да за то нико не одговара.
"Немогуће је да су нас логораше слали као живе штитове и да даноноћно копамо ровове и тунел којим се диче у Сарајеву, а тај тунел је натопљен крвљу логораша",  додаје Јовичић.

Према његовим речима, институције РС морају поднети кривичне пријаве и захтевати сваки дан да се ради на тим предметима, а не пустити Тужилаштво БиХ и разне тужиоце да раде шта хоће у овим предметима.
"Очитио је да поједини тужиоци у Тужилаштву БиХ имају улогу заташкавања злочина над Србима у протеколом рату. То се још једном потврдило и да остане стара прича да су Срби криви за све злочине који су се десили у рату. Сада испада да сам и ја крив што сам био у логору и да сам се сам пријавио да идем у логор у Сарајеву", истиче Јовичић.

Тужилац Бехаија Крњић, само месец дана након што је преузео предмете сарајевских логора, одлучио је да донесе одлуку о неспровођењу истраге против 455 особа за ратне злочине почињене у логорима "Силос", Тарчин ОШ "9. мај", "Крупа", "Игман", "Храсница", а у којима су страдала лица српске националности у периоду од маја 1992. до 27. јануара 1996. године.
------------------
СЕЛЕКТИВНА ПРАВДА
ПРЕДСЕДНИК Владе РС Александар Џомбић и председник Академије наука и уметности РС Рајко Кузмановић констатовали су да је у овом часу најважније да правосудне институције на нивоу БиХ, Суд и Тужилаштво, не показују изразиту селективну правду непроцесуирајући злочине над српским народом, са очигледним циљем да се креира историја на погрешним чињеницама. Они су оценили да у прилог томе говоре обустављени и непроцесуирани бројни предмети као што су "Добровољачка", "Тузланска колона", али и многи други предмети.