четвртак, 10. јун 2021.

Изречена коначна пресуда Апелационог суда Босне и Херцеговине муслиманским злочинцима за почињене злочине над Србима у концентрационом логору "СИЛОС"!

Вијеће Апелационог одјељења Суда Босне и Херцеговине је данас, 10. јуна 2021. изрекло другостепену пресуду у предмету Фадил Човић и други.

 

Вијеће Одјела II за ратне злочине Суда Босне и Херцеговине у кривичном предмету Мустафа Ђелиловић, Фадил Човић, Мирсад Шабић, Незир Казић, Бећир Хујић, Халид Човић, Шериф Мешановић и Нермин Калембер оглашени су кривим за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из Члан 142. став 1. Кривичног законика СФРЈ, који је преузет у складу са Кривичним закоником Босне и Херцеговине и Кривичним закоником СФРЈ, у вези са члановима 22. и 30. истог закона.

 

Вијеће Апелационог одељења Суда у предмету Мустафа Ђелиловић и други 30. марта 2021. године обуставило је кривични поступак против оптуженог Мустафе Ђелиловића због смрти оптуженог, док је 20. маја 2021. године одвојило кривични поступак против оптужени Шериф Мешановић због здравственог стања оптуженог.



СРАМНО МАЛЕ КАЗНЕ!
----------
Претресно вијеће у саставу: 
Бегташевић Сенадин, 
Вукоје Драгомир 
и Лукес Тихомир

За злочине над српским цивилима у Хаџићима укупно 42 године затвора

Вијеће Апелационог одјељења Суда Босне и Херцеговине је донијело другостепену пресуду у предмету Фадил Човић и други, којом су оптужени Фадил Човић, Мирсад Шабић, Незир Казић, Бећир Хујић, Халид Човић и Нермин Калембер проглашени кривим, јер су починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 142. Кривичног закона Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ), који је преузет на основу Закона о примјени Кривичног закона Републике БиХ и Кривичног закона СФРЈ.

Вијеће је осудило:

   - Незира Казића на десет година,

  • Фадила Човића, на казну затвора у трајању од осам година,

  • Бећира Хујића на осам година,

  • Мирсада Шабића на шест,

  • Халида Човића 

  • и Нермина Калембера на по пет година затвора.

Кршење међународног права

Фадил Човић проглашен је кривим у својству начелника Станице јавне безбједности Хаџићи и уједно члана Кризног штаба, касније Ратног предсједништва општине Хаџићи, у периоду до 17. септембра1993. године,

Мирсад Шабић у својству активног полицајца СЈБ Хаџићи, а од 1. јуна 1992. године у својству командира Полицијске станице Пазарић.

Незир Казић био је командант 9. Брдске бригаде Армије РБиХ у периоду од 19. јануара 1993. године до 4. новембра 1994. године.

Бећир Хујић оглашен је кривим у својству управника логора “Силос” у периоду од 24. маја 1992. године до 16. августа 1994. године.

Халид Човић у својству управника логора “Силос” у периоду од 16. августа 1994. године до расформирања логора 27. јануара 1996. године.

Нермин Калембер звани “Буба” у својству стражара у логору “Силос” у периоду од маја 1992. године до јануара 1996. године.

Они су оглашени кривим да су у периоду од маја 1992. до јануара 1996. године, изван сваке разумне сумње, свјесно и вољно, свако од њих за вријеме обављања поменутих дужности, односно функција, својим радњама, са свијешћу, хтијењем и пристанком, омогућили и организовали затварање и злостављање цивила српске националности у објектима “Силос” у Тарчину, Основној школи “9. мај” у Пазарићу и у магацинима касарне “Крупа” у Зовику.

Поменута лица су чинили то на начин да су намјерно и тешко, супротно међународном праву, ускраћивали основна права припадницима српске националности. Вршили су незаконита затварања, нечовјечна поступања, наношења повреда тјелесног интегритета и здравља, одузимали право на правично суђење, те присиљавање на принудни рад.

************

 Након више од шест година суђења, 
Суд Босне и Херцеговине је 5. јула 2018. године, 
донио је првостепену пресуду.


Ппвостепена пресуда за ратне злочине у "Силосу"

Послије најдужег поступака у историји Суда Босне и Херцеговине – који је трајао преко шест година – изречена је пресуда осморици оптужених за злочине почињене у “Силосу”, касарни “Крупа” и Основној школи “9. мај” на подручју опћине Хаџићи.

Суд Босне и Херрцеговине донио је првостепену пресуду за осморицу Бошњака оптужених за злочине почињене на подручју Хаџића у злогласним казаматима смрти  - "СИЛОСУ", "Крупи" у Зовику и Основној школи "9. мај" у Пазарићу.

За злочин на подручју сарајевске општине Хаџића оптужени су Мустафа Ђелиловић, Фадил Човић, Мирсад Шабић, Незир Казић, Халид Човић, Бећир Хујић, Шериф Мешановић и Нермин Калембер.

Тужилаштво их је теретило за нечовјечно поступање, наношење физичке и душевне патње заточеницима у логорима “Силос”, касарни “Крупа” и Основној школи “9. мај”.

Према оптужници, Ђелиловић је био предсједник Скупштине општине Хаџићи те Кризног штаба и Ратног предсједништва општине, Фадил Човић начелник Станице јавне безбједности (СЈБ) Хаџићи и члан Кризног штаба, а Мирсад Шабић командир полиције у Пазарићу.

Незир Казић је, према наводима из оптужнице, био командант Девете брдске бригаде Армије БиХ, док су Бећир Хујић и Халид Човић били управници и замјеници управника логора “Силос”. Шериф Мешановић је, према оптужници, био један од замјеника управника у “Силосу” и управник логора у магацину у касарни “Крупа”, а Нермин Калембер стражар у “Силосу”.

Суђење оптуженима почело је 19. априла 2012. године.


Суд Босне и Херцеговине потврдио је дана 12. јануара 2012. године оптужницу која оптужене Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништа и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника у вези са чланом 173. став 1. и у вези са чланом 180. став 1. КЗ БиХ.

На изјашњењу о кривњи одржаном 21. фебруара 2012. године, оптужени Мустафа Ђелиловић, Фадил Човић, Мирсад Шабић, Бећир Хујић, Халид Човић, Шериф Мешановић и Нермин Калембер су се изјаснили да нису криви. 

 На рочишту за изјашњење о кривњи одржаном 27. фебруара 2012. године оптужени Незир Казић се изјаснио да није крив.

Главни претрес у овом предмету почео је 19. априла 2012. године. Поступак је окончан изрицањем првостепене пресуде.

Судило је вијеће у саставу: Предсједник вијећа Крехо Минка, те судије Глухајић Станиша /Напомена: он је замијенио судију Љубомира Китића који је у вријеме поступка умро/ и Маренић Жељка, данас су оптуженима изрекли првостепену пресуду:


ПРВОСТЕПЕНА ПРЕСУДА:
СРАМНО МАЛЕ КАЗНЕ
Укупно 60 година затвора за злочине у Хаџићима

Након шестогодишњег поступка, Суд Босне и Херцеговине осудио је осморицу оптужених на укупно 60 година затвора за злочине почињене у “Силосу”, касарни “Крупа” и Основној школи “9. мај” на подручју општине Хаџићи.

Суд БиХ осудио је Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Халида Човића, Бећира Хујића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера за нечовјечно поступање, наношење физичке и душевне патње заточеницима у логорима на подручју Општине Хаџићи.

На по десет година затвора осуђени су некадашњи предсједник Кризног штаба Општине Хаџићи Мустафа Ђелиловић и бивши командант Девете брдске бригаде Армије БиХ Незир Казић.

Вијеће је на по осам година затвора осудило некадашњег начелника Станице јавне безбједности у Хаџићима Фадила Човића, као и управника логора “Силос” Бећира Хујића, док су командир полиције у Пазарићу Мирсад Шабић и замјеник управника у “Силосу” Халид Човић осуђени на по шест година.

Бивши управник логора у касарни “Крупа” Шериф Мешановић осуђен је на седам, а некадашњи стражар у логору "Силос" Нермин Калембер на пет година затвора.

Сва осморица су осуђени за злочине над цивилима српске и хрватске, а ослобођени кривице за злочине над ратним заробљеницима, с обзиром да је Вијеће утврдило да су сви заточеници српске националности били цивили.

Вијеће није утврдило да је затварање лица националности било безбједносно оправдано, а није утврђено ни да су цивили представљали опасност”, рекла је на крају саопштавања пресуде, предсједавајућа Судског вијећа Минка Крехо.

На ову пресуду постоји могућност жалбе.


ОСУЂЕНИ СУ:

- Мустафа Ђелиловић - 10 година затвора,
- Незир Казић - 10 година затвора 
- Фадил Човић - осам година затвора,
- Бећир Хујић - осам година затвора,
- Мирсад Шабић - шест година затвора,
- Халид Човић - шест година затвора,
- Шериф Мешановић - седам година затвора,
- Нермин Калембер - пет година затвора.




О самом току суђења,  
о свједоцима Србима
и другим детаљима биће говора 
у неким наредним текстовима. 


Првостепену пресуду која није коначна не желим да коментаришем.

Овом приликом желим да истакнем забрињавајуће чињенице, а оне су:

- Зашто се неки бивши српски логораши и позвани свједоци нису хтјели да одазову на суђење (?),

- Зашто су неки свједоци били сасвим непоуздани у својим исказима на суду (!),

- Зашто су неки српски логораши свједочили у корист муслиманских злочинаца, односно зашто су били свједоци одбране оптужених (!).

- Зашто сам баш ја седам дана свједочио у Суду БиХ, иако сам једва одлазио на суђења због великих здравствених проблема, док се ниједан други свједок није задржао више од два три сата на "свједочењу" (!).
Остају само питања - ЗАШТО?


НАПОМЕНА: 
Са свједочења у Суду БиХ за ратне злочине 
почињене у логору "Силос". /10. 10. 2012. год./
Слика преузета са Федералне телевизије.