петак, 11. јун 2021.

У издвојеном предмету за "хаџићку осморку" муслиманских ратних злочинаца за почињене злочине над српским цивилима - Шериф Мешановић осуђен на шест година затвора за злочине на подручју сарајевске општине Хаџићи

 

Суд Босне и Херцеговине изрекао је другостепену пресуду којом је Шериф Мешановић осуђен на шест година затвора за злочине против цивилног становништва на подручју опћине Хаџићи.

Проглашен је кривим као управник логора “Крупа” у Зовику, коју функцију је обављао од јуна 1992. до средине 1994. године, за незаконито затварање, нечовјечно поступање и присиљавање на принудни рад. За неке тачке оптужнице је ослобођен.

Суд Босне и Херцеговине донио је јучер, 10. јуна, другостепену пресуду којом су шесторица оптужених за злочине над цивилима на подручју опћине Хаџићи осуђени на укупно 42 године затвора.

Апелационо вијеће је поступак у односу на оптуженог Шерифа Мешановића, због његове болести, раздвојило од осталих оптужених у предмету “Силос”.

Суђење у овом предмету почело је у априлу 2012. против осморице оптужених, а првостепена пресуда је изречена у јулу 2018. године.

До обновљеног суђења је дошло након што је Апелационо вијеће укинуло првостепену пресуду у предмету “Силос”, којом су оптужени Мустафа Ђелиловић и остали били осуђени на казне затвора у трајању од пет до десет година, и обновило суђење. Мешановић је, као бивши управник у касарни “Крупа”, том пресудом био осуђен на седам година затвора.

На ову пресуду не постоји могућност жалбе.