субота, 24. јул 2021.

Из славне српске прошлости ... Отргнуто од заборава ... Дан када је "Оријент експрес" чекао Милунку Савић ... /Воз је каснио само једном и само тада/

 

МИЛУНКА САВИЋ са српским ЈУНАЦИМА 
на поласку из Београда за Париз

Чувени воз "Оријент експрес", каснио је само једном. Десило се то на Београдској жељезничкој станици 1928. године.

У Француској је у то вријеме, обиљежавана десета годишњица савезничке побједе у Првом свјетском рату.

За ту прилику у Београд је послат воз, како би превезо српске званичнике позване да учествују у прослави. Укрцавали су се генерали, политичари, бивши војници…

Француски амбасадор, који је присуствовао испраћају, случајно је на перону угледао Милунку Савић. Стајала је поред воза и испраћала погледом своје ратне другове. Зачуђен, упитао ју је зашто и она не иде на ово путовање.

– Ја за то немам новца – скромно је одговорила Милунка.

Његова екселенција као и окупљени грађани, то нису могли да дозволе. Испред њих, стајала је велика Милунка Савић, жена с највише ордена у историји ратовања, хероина балканских и Првог свјетског рата, наредник у Другом пуку српске војске "Књаз Михаило", која је у борбама рањавана девет пута.

Ти исти Французи, због њене неизмјерне храбрости, прозвали су је "српска Јованка Орлеанка" и додијелили јој чак два ордена Легије части.

Није било простора за оклијевање. Присутни су брзо прикупили новац. Амбасада Француске обезбиједила је потребну документацију. 
"Оријент експрес" стајао је мирно. Сви путници, главешине и генерали сједили су у возу и чекали. Нико се није бунио. Знали су да без Милунке путовање није право. Да без ње и не могу да крену.

Много возова је од тада протутњало Београдом. "Оријент експрес" јури свијетом. Једном је чекао, само једном, и то српску хероину Милунку Савић.

Ко је била српска хероина - најодликованија жена 
у историји свјетских ратовања - МИЛУНКА САВИЋ

Од хероине до чистачице