понедељак, 11. октобар 2021.

НЕКАД БИЛО ... 100 динара за развој туризма ... Буџет за развој туризма на Палама у 1937. години

 

Ставке за унапријеђење туризма у општинским буџетима обично нису велике. Да ли и колико треба улагати у развој туризма? Сличне дилеме биле су и у ранијим периодима. То видимо из чланка у београдском Времену из 1937. године.

Оно што је похвално јесте да су и тада Пале са околином, важиле за једно од најљепших мјеста па су многобројни гости долазили чак и из Загреба и Београда.

Није се тада ни слутило да ће туризам постати једна од најважнијих привредних грана за Пале.

Сто динара за унапређење туризма предвидјела је ваздушна бања Пале код Сарајева.

Кад пролећно сунце отопи снијег на висовима Јахорине, а по планинским обронцима почне избијати мирисна трава почиње нова сезона за Јахорину, за Пале и цијелу околину.

Пале су излетиште Сарајлија, најљепши крај у цијелој сарајевској околини. Од ранога прољећа, па до касне јесени излетнички возови су пуни туриста, виле богатих Сарајлија оживе, а два паљанска хотела напуне се гостима. Из године у годину број гостију из Београда и Загреба све је већи, јер Пале уживају глас реномиране ваздушне бање првога реда. Са својом надморском висином од 900 метара, ограђене пропланцима Јахорине и Романије, Пале имају све услове да се временом развију и постану боравиште свих оних који дођу да у мирисним планинским тишинама наћу одмор или оздрављење.

У ошптинским буџетима свих ваздушних бања и љетовалишта постоји позиција „За унапређење туризма“. У буџету општине Пале на ту позицију предвиђено је 100 динара.

— Није требало ни толико, објашњавају у општини. Ми смо сељачка општина и не можемо трошити на беспослице. —

Тешко је доказати да би од прилива странаца имао највећу корист баш сељак. Препуштено себи пропада ово мјесто. Пропада привредно. Губи од значаја који би требало да има. Јер природне љепоте и свјежи шумски зрак нису довољни да привуку странце и туристе. А ту нису само Пале. Ту је Јахорина, ту врело Миљацке, јединствен крај по својој љепоти. Ту је и Стамболчић, чувено излетиште сарајевских бегова. Ту је и опјевана Романија. Све је као створено за разоноду и за оздрављење.