недеља, 21. новембар 2021.

У Бањалуци су обиљежене 103 године од уласка српске војске у овај град.

  У Бањалуци су обиљежене 103 године 

од уласка српске војске у овај град.

Српска војска на Аранђеловдан у Бања Луци

У Саборном храму Христа Спаситеља служен је парастос за погинуле војнике и убијене цивиле у Првом свјетском рату.

Положени су вијенци и цвијеће на споменик бану Светиславу Милосављевићу.

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевјековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустрогарском.

У Првом свјетском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба, готово трећина становништва тадашње Србије.

Након херојске борбе и пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године, српска војска је за 45 дана ослободила Београд, а у Бањалуку је ушла 21. новембра 1918. године.

Српска војска 21. новембра 1918. године, на Аранђеловдан, 

приликом ослобођења Бања Луке

У пробоју Солунског фронта и даљем ослобађању у саставу српске војске било је и око 25.000 добровољаца из тафашње БиХ који су били присилно мобилисани у аустроугарску војску, из које су бјежали и предавали се српској војсци.

Обиљежавање овог догађаја одвијало се уз поштовање епидемиолошких мјера због пандемије корона вируса.

Овај догађај је обиљежен у организацији Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Војници српске војске из састава Првог батаљона 13. пјешадијског пука "Хајдук Вељко" под командом мајора Драгољуба Бајаловића ушли су на Аранђеловдан 1918. године у Бањалуку.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације - 53 одсто мушкараца у доби од 25 до 45 година.

Солунски фронт једна је од највећих операција у Великом рату, чији је резултат био капитулација Бугарске, Аустроугарске и Њемачке, ослобођење Србије и прелазак српске војске у прекодринске крајеве.