четвртак, 27. март 2014.

Predstavnički dom PSBiH; Milorad Živković prijetio ostavkom: Nije posao lutrija


Zbog nedovoljne entitetske većine (11 glasova protiv iz RS-a), prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom upućen je Kolegiju na usaglašavanje.

No, pravu buru u Predstavničkom domu danas je izazvao prijedlog zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH. 
Deklarativno, svi poslanici izjasnili su se da su za smanjenje plaća izabranih i imenovanih zvaničnika, ali su se razišli u ciljevima kako do toga doći. Najveći dio ih je bio za to da se hitno pozove Dom naroda PSBiH, da usvoji amandman II na Ustav BiH, kojim bi se brisao stav kojim se onemogućava korekcija plaća u toku trajanja mandata, jer je Predstavnički dom davno završio tu proceduru. Na kraju su sa 35 glasova za i bez glasova protiv i suzdržanih večeras prihvaćeni principi (prvo čitanje) prijedloga zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH. 
Sve se može kad se hoće
Iz Kluba SDS-a jesu za smanjenja, ali cijene kako je nemoguće donositi prijedlog zakona kojim bi se definirala primanja samo izabranih i imenovanih zvaničnika, a ne i ostalih uposlenih u institucijama BiH. Iz ove stranke kažu da su najbolje rješenje izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. I u Klubu SDP-a su za smanjenja, ali uz usvajanje amandmana na Ustav BiH i predloženi zakon, te smatraju da paralelno treba razmotriti i sve inicijative koje su podnesene za ukidanje drugih naknada: paušala, komisija, odvojenog života, naknada za smještaj, posjete porodicama...
Milorad Živković (SNSD), predlagač zakona, kojim bi se osnovne plaće izabranim i imenovanim zvaničnicima od narednog mandata trebale kretati između 2.500 za ministre i njihove zamjenike i 2.750 KM za članove Predsjedništva BiH, ocijenio je da bi se na taj način ostvarile uštede od 42 posto na sadašnjoj stavci.
- Radno mjesto u institucijama BiH ne treba da se tretira kao dobitak na lutriji. Svi oni koji tako misle treba da idu u realni sektor. Plate u institucijama BiH imenovanih i izabranih zvaničnika trebaju da budu pomoć u porodičnom budžetu, a ne glavni izvor finansiranja, poručio je Živković, te zaprijetio kako će, ako zakon ne bude usvojen, podnijeti ostavku na mjesto člana Kolegija, predsjedavajućeg ovog doma PSBiH.
Šefik Džaferović (SDA) naglasio je da pitanje plaća zvaničnika unazad nekoliko godina opterećuje rad institucija BiH, a posebno PSBiH, te da je nužno da se one hitno prilagode teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji.
- Plaće treba urediti tako da članovi Predsjedništva BiH imaju najveću, ali da ona ne iznosi više od pet prosječnih plaća BiH (oko 4.150 KM). Svi drugi trebaju imati manje plaće od njih i u Vijeću ministara BiH, PSBiH, Centralnoj banci BiH, agencijama, upravama, institucijama. Samo tako uređen sistem je pravedan, zaključuje Džaferović.
Smanjenja plaća i primanja treba usvojiti bez rasprava i detaljisanja, smatra poslanik Beriz Belkić (SBiH), jer, u suprotnom, neće biti ništa.
- Sve mi ovo liči na posipanje pepelom. Trebamo jasnim gestom pokazati da smo za smanjenje: to znači da se zakon odmah usvoji i kao takav počne primjenjivati. Nikakav amandman na Ustav, izmjene zakona i druge stvari nam nisu prepreka: mi smo napravili presedan. Ranije smo imali regres, a sada nemamo. Znači, može se kada se nešto hoće, zaključio je Belkić.
On je pozvao da se po principu ukidanja regresa odmah donese zaključak kojim će se ukinuti paušal i sve druge naknade: za komisije, odvojeni život...
- Sve drugo je prodaja magle i zamajavanje, zaključio je Belkić.
Čestitka Slavuja

Nermina Zaimović - Uzunović u ime Kluba SDP-a navela je kako je prijedlog zakona kojim će se smanjiti plaće i naknade zvaničnicima pozitivna politička činjenica.
- Dobro je da se ovo pitanje otvori, jer su poslanici već duže vrijeme izloženi kritikama javnosti, s obzirom na to da se objavljuje svaki mogući podatak o našim zaradama. Važno je da građanima BiH pokažemo da imamo odgovornost, jer se ovdje ne radi o protestima u FBiH, već priči za cijelu BiH, zaključila je ona.
Burnu raspravu izazvao je i prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, kojeg je u proceduru dostavio poslanik Mirsad Đugum (SBB). Poslanici iz RS-a su se usprotivili, jer smatraju kako se uz njega kao paket treba pojaviti i onaj o državnoj imovini.
- Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je još 5. oktobra 2013. izjavio kako je sa čelnikom SNSD-a Miloradom Dodikom dogovorio usaglašen tekst prijedloga zakona o državnoj i vojnoj imovini. Gdje su ti prijedlozi, pitala je zastupnica Aleksandra Pandurević (SDS).
Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović naveo je kako su zakoni o državnoj i vojnoj imovini na kojem radi Vijeće ministara BiH na usaglašavanju između domaćih aktera i međunarodnih predstavnika. Na obrazloženje da je zakon o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom potreban zbog deblokade puta u NATO, poslanik Boško Tomić (SNSD) je konstatovao kako BiH za to svakako nema sredstava.
- Trenutno se izdvaja oko 300 miliona KM za Oružane snage BiH, a za NATO treba daleko više, naveo je Tomić, dok je njegov stranački kolega Slavko Jovičić Slavuj rekao da nema puta u NATO bez referenduma građana u RS-u.
- Stoga se tom putu ne treba previše radovati, s obzirom na to da istraživanja pokazuju da je u RS-u 70 posto građana protiv ulaska u NATO, od čega 95 posto Srba, zaključio je Jovičić, čestitajući ulazak Krima u sastav Ruske Federacije.
----------------------------------------
НАПОМЕНА:  
Моју јавну честитку изречену 
за говорницом у парламенту БиХ 
за вријеме сједнице Представничког дома упућену 
ВЛАДИМИРУ ПУТИНУ и РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ 
због припајања Крима својој матици Русији, 
нажалост, нећете наћи ни у једном медију 
у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ!
НИШТА ЧУДНО!