четвртак, 6. јул 2017.

Нова одлука Уставног суда БиХ за нове неспоразуме на релацији: Федерација БиХ - Република Српска, односно Бошњаци и Срби!


ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Зграда у којој су смјештени Предсједништво 
и Уставни сдуд Босне и Херцеговине

Уставни суд БиХ одбио је као неосноване захтјеве 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности тзв. Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра даном државности тзв. Републике БиХ, саопштено је из овог суда.
  -------------------------------------------
Велика несрећа садашње Босне и Херцеговине, а сасвим је извјесно да ће тако бити и у будуће - лежи у једностраним одлукама Уставног суда БиХ који чине девет судија и то: три странца /нигдје у свијету не постоји ни слична ситуација да у највишем  правном органу једне државе сједе странци/. Дакле, њима тј. странцима се још придодају и по двоје судија представника три конститутивна народа - два Бошњака, два Србина и два Хрвата.

Судије Уставног суда БиХ:

- МИРСАД ЋЕМАН, 
Бошњак, предсједник суда, у току и послије рата био близак сарадник Алије Изетбеговића и потпредсједник СДА.

- МАТО ТАДИЋ
Хрват, потпредсједник.

- МАРГАРИТА ЦАЦА-НИКОЛОВСКА
потпредсједница, рођена у Скопљу и држављанка Македоније.

- СЕАДА ПАЛАВРИЋ
некадашња потпредсједница СДА, рођена у Тузли.

TUDOR PANTIRU
рођен у Барабои и држављанин Молдавије.

CONSTANCE GREWE
рођена у Штутгарту и држављанка Њемачке.

- ВАЛЕРИЈА ГАЛИЋ
Хрватица, рођена у Сплиту.

- МИОДРАГ СИМОВИЋ
Србин, рођен у Фочи.

- ЗЛАТКО М. КНЕЖЕВИЋ
Србин, рођен у  Босанском Новом.


Уставни суд БиХ је једини суд у свијету који ради по Правилнику који је сам донио (!). Дакле, никада није донешен Закон о Уставном суду БиХ, а за то је једино надлежна Парламентарна скупштина БиХ.

Одлуке Уставног суда се доносе већином гласова, а то значи да су до сада три странца и два Бошњака увијек били на истој страни приликом доношења Одлука Уставног суда, што у коначници имплицира да су гласови српских и хрватских судија углавном били занемаривани. Резултат гласања у Уставном суду увијек је загарантован - пет гласова за нешто, наравно никад у корист правде и интереса Срба и Републике Српске. Одлуке су се доносиле прегласавањем и на штету српског народа и Републике Српске, а тако је и данас.

О оспоравању Дана и крсне славе Републике Српске Апелацију Уставном суду БиХ је поднио члан Предсједништва БиХ и предсједник СДА /Странка демократске акције/ Бакир Изетбеговић, син оснивача СДА Алије Изетбеговића. Да апсурд буде већи, судије у Уставном суду БиХ из реда бошњачког народа су бивши потпредсједници СДА и најближи сарадници Алије Изетбеговића, а сада и Бакира - Суада Палаврић и Мирсад Ћеман.

Суштина је у чињеници да ниједна Апелација упућена од стране легитимних и овлашћених представника Срба из институција Републике Српске никада није била прихваћена од већинског "петерца" судија /три странца и два Бошњака/. 
То је суштина цијеле приче, па и данашње одлуке.

------------------------------------------------------------
НАПОМЕНА:
Крсна слава и Дан Републике Српске је датум кад је створена Република Српска  /9. јануар 1992. године, на чијој свечаној сједници у Сарајеву сам био присутан, јер сам водио тим задужен за безбједност/. 
 --------------------------------------------------
ПРИЛОГ: Данашња Одлука Уставног суда БиХ
6.7.2017.
Уставни суд БиХ одбио је као неосноване захтјеве 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра даном државности Републике БиХ, саопштено је из овог суда.

Уставни суд утврдио је на пленарној сједници у четвртак да је Закон о проглашењу 1. марта даном независности Републике БиХ у складу са дијелом преамбуле Устава БиХ.

Као неоснован је одбијен и захтјев 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности чланова један, два и три Закона о проглашењу 25. новембра даном државности Републике БиХ, а Уставни суд БиХ је утврдио да ове одредбе нису у супротности са чланом два Устава БиХ.