недеља, 21. јул 2013.

Некад било...Многе ствари покушавам да отргнем од заборава, јер се историјске чињенице не могу препарирати нити фалсификовати!

ПИШЕ: Славко ЈоВиЧиЋ Славуј


Текстове углавном и искључиво пишем ћирилицом. И они ријетки које бар по нешто интересује ево имају прилику да прочитају многе текстове. Једини услов је да знају ћирилицу. Ништа посебно и ништа специјално, а поготово није захтјевно,  а није ни ултимативно!

Доказ је и ова спомен плоча, бога питај гдје се сад налази и да ли се уопште негдје и налази, на којој је текст прије стотину година био исписан ћирилицом и то у Сарајеву, у којем данас скоро и да нема ћирилице...

НАПОМЕНА:
Ово је била спомен плоча на Музеју "Младе Босне" у Сарајеву. Данас, нажалост, нема ни музеја, нема ни Принципових стопа у асвалту испред музеја, а нема ни спомен плоче Гаврилу Принципу. Ни мост преко Миљацке не носи више име - "Принципов мост"!


Данас у Сарајеву само на неколико мјеста уз латиницу постоје натписи и на ћирилици. Али то су ријетка мјеста и на прсте једне руке могу се набројати, мада је ћирилица заједно са латиницом равноправно писмо. Заправо та равноправност је и уставна категорија. Но, каква корист од тога кад то  ни 0,1 одсто није тако у пракси.