Mevlid Jašarević





BANjALUKA - Stav srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH jeste da je odluka Apelacionog veća Suda BiH o ukidanju prvostepene presude Mevlidu Jašareviću, kojom je za napad na Ambasadu SAD osuđen na 18 godina zatvora, još jedan dokaz da pravosuđe BiH radi pod palicom Bošnjaka. Inače, Sud BiH je zatražio da se suđenje ponovi.

----------------------------------
Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Parlamentu BiH i višegodišnji član Komisije za bezbednost PBiH kaže za „Novosti“ da se samo u BiH može dogoditi poništavanje presude teroristi i zatražiti neko ponovno suđenje.

- Da se u Americi ovaj slučaj desio Jašarević bi dobio 100 godina robije. Ali, očigledno u BiH imaju dvostruke aršine u pravosuđu i teško je očekivati bilo kakvu pravdu i pravično suđenje. U BiH je Jašarević napao američku ambasadu i sada pravosuđe poništava presudu i time gura prst u oko SAD - zaključio je Jovičić.

On dalje kaže da nije tajna da sarajevska bošnjačka politička elita godinama štiti vehabije i prikriva njihovo delovanje, a poslednji slučaj samo je jedan u nizu primera.

----------------------------------------------
Isto misli i Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, koji još dodaje da ovakvom odlukom BiH staje rame uz rame sa zemljama u kojima je radikalni islam na snazi.
- Gde god sarajevska politika može, ona će naginjati islamistima i radikalnim elementima - izjavio je Galijašević, koji smatra da je slučaj „Jašarević“ samo jedan u nizu pokušaja sarajevske politike da radikalizuje situaciju u BiH.
- Nadam se da će Jašarević biti osuđen i u ponovljenom postupku, jer Sarajevo mora slušati SAD zbog toga što je napad na američku ambasadu događaj bez presedana u Evropi da bi neko mogao proći nekažnjeno ili se braniti sa slobode.
----------------------------------
Apelaciono veće Suda BiH donelo je u četvrtak odluku o ukidanju prvostepene presude Mevlidu Jašareviću, kojom je osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu u oktobru 2011. godine i naložilo novo suđenje.
-----------------------------------------
PONIŠTENJE
TUŽILAC Dubravko Čampara je izjavio da je presuda poništena zbog bitnih povreda postupka - sudija Prvostepenog suda nije obrazložio kompletnu optužbu - ali da to ne znači da će Jašarević biti pušten na slobodu.
---------------------------------------------
OSTAJE IZA REŠETAKA 
SARAJEVO - Novopazarac Mevlid Jašarević ostaje "iza rešetaka", iako je Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine naložilo novo suđenje i ukinulo prvostepenu presudu prema kojoj je osuđen na 18 godina zatvora zbog toga što je u oktobru 2011. pucao na ambasadu SAD u Sarajevu. "Strani je državljanin, nema rešeno pitanje boravka, pa ne može biti pušten na slobodu zbog opasnosti od bega. I dalje će ostati iza rešetaka", potvrdio je agenciju Anadolija Jašarevićev advokat Senad Dupovac, prenose mediji u BiH.