SARAJEVO - Institucije na nivou BiH u prošloj godini potrošile su više od milijardu maraka, a najnoviji revizorski izveštaji potvrđuju brojne nepravilnosti, malverzacije i sumnjive javne nabavke u kojima se budžetski novac trošio i šakom i kapom, bez imalo odgovornosti i racionalnosti u poslovanju.
Revizori su obelodanili na stotine sumnjivih finansijskih poslovanja, nepotpunu i nejasnu finansijsku dokumentaciju, nezakonito isplaćivanje naknada i putnih troškova, sumnjivih nabavki robe...

Kako se arčio narodni novac pokazuje činjenica da je od ukupno kontrolisanih 73 institucije BiH samo njih pet dobilo pozitivno mišljenje! Da apsurd bude veći „mišljenje s rezervom“ dato je i Parlamentarnoj skupštini BiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Ministarstvu odbrane BiH, Predsedništvu BiH...

Iako imaju mesečna primanja od 5.000 do 7.000 maraka, poslanici i delegati u parlamentu BiH utvrdili su revizori, uzimali su otpremnine za odlazak u penziju u iznosu od 28.000 KM, da bi se potom „zamrznuo“ penzionerski status i opet se vratili u poslaničku klupu!

Parlament BiH potrošio je prošle godine 15 miliona maraka, od čega devet miliona samo za plate i ostale beneficije poslanika i delegata. Pri tom, usvojeno je svega nekoliko zakona, zbog čega je rad parlamenta u prošloj godini ocenjen katastrofalno lošim.

Na stotine članova 58 raznih državnih komisija i tela na godišnjem nivou „pojele“ su oko dva miliona maraka iz budžeta, iako mnoge od njih nisu ostvarile očekivane rezultate rada, dok su pojedinci bili plaćani, a da nisu ni prisustvovali sednicama. Pojedinci su mesečno zarađivali i astronomskih 7.000 KM od naknada u komisijama i redovnih plata.
---------------------------------------------------
Direktor Kancelarije za reviziju institucija BiH Milenko Šego kazao je da je sveprisutna tendencija to što se naknade u komisijama određuju unapred, te se ne dovode u vezu s rezultatima rada.
- To je apsurd, ovo omogućava pojedincima da redovno primaju naknade, bez obzira na rezultate rada. Takođe, ne postoje ograničenja u koliko komisija pojedinac može da radi - istakao je Šego.
-----------------------------------------------------
Revizija je otkrila da je Ministarstvo odbrane BiH prikrilo oko 74.224.754 marke stalnih sredstava i izvora sredstava, jer nije vrednosno prikazalo pokretnu perspektivnu vojnu imovinu.
MO, kao najveći budžetski potrošač, koji godišnje potroši više od 300 miliona maraka, zbog brojnih propusta „za dlaku“ je izbeglo negativno mišljenje, koje je dobilo prošle godine.
Revizori su naveli da u MO nije uspostavljen efikasan i pouzdan sistem javnih nabavki, a otkrivena je i nedovoljna ažurnost u dostavljanju finansijske dokumentacije.
- MO je od ukupno 305.847.000 maraka, koje je imalo na raspolaganju, realizovalo 300.399.189 KM, od čega je više od 87 odsto ili 278 miliona KM potrošeno na plate i naknade troškova 10.012 zaposlenih - naveli su revizori.
---------------------------------------------------

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže, za „Novosti“, da bi se finansijskim poslovanjem pojedinih ministarstava i agencija na nivou BiH, nakon ovakvih revizorskih izveštaja, moralo da pozabave istražni organi i pravosuđe BiH.

- Očigledne su zloupotrebe, isplaćivanja po raznim ugovorima, sumnjive javne nabavke...Takvoj praksi se mora stati u kraj kada je reč o finansijskom poslovanju institucija BiH - rekao je Jovičić.
------------------------------------------------------
ZA ZAKUP 27 MILIONA 

MINISTARSTVA, agencije, direkcije, instituti, kancelarije, odbori, komisije i uprave na nivou BiH za zakup prostorija potrošili su prošle godine više od 27 miliona maraka, od kojih najviše Ministarstvo odbrane BiH i to 8,32 miliona KM. Posle odbrane, na koju odlazi trećina ukupnog budžeta BiH, smeštaj u zakupljenim kancelarijama najviše je platilo Ministarstvo inostranih poslova i to 5,36 miliona, dok je treća po ovim troškovima Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka sa 2,17 miliona KM.