четвртак, 4. септембар 2014.

Jovičić: Ukoliko niko ne odgovara za učinjeno zašto se uopšte vrši revizija

Slavko Jovičić

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obavili su na današnjoj sjednici u Sarajevu objedinjenu raspravu o izvještajima Ureda za reviziju BiH za 72 institucije BiH. Poslanici su istaknuli napredak u radu institucija i pozvali tužilaštva da utvrde da li je bilo kriminalnih radnji u sedam institucija koje su dobile mišljenje s rezervom
***********************
Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović smatra da BiH napreduje kada je u pitanju metodologija sačinjevanja izvještaja revizije i njihove obrade u institucijama BiH, ali je potrebno pronaći mehanizam koji bi pomogao da sve što Ured za reviziju uradi učini djelotvornim i efikasnijim.

Dodaje da nalazi Ureda predstavljaju propuste institucija, a "nemamo odgovora na pitanje kako je moguće da se ponavljaju isti propusti iz godine u godinu jer nemamo mehanizma pomoću kojeg ćemo natjerati institucije da to učine".

- Proizilazi obaveza nadležne komisije da početkom iduće godine razmotri izvršenje preporuka Ureda za reviziju i njihove relizacije od institucija koje su dužne realizirati te preporuke - mišljenja je Džaferović.

Zatražio je da Tužilaštvo BiH konačno kaže što je učinilo po svim dosadašnji revizorskim izvještajima u kojima su konstatirane određene nepravilnosti u poslovanju institucija BiH. 

 ****************************************

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Slavko Jovičić smatra da poslanici danas ne mogu donijeti nikakve odluke jer pojedine institucije godinama prave greške i ne budu sankcionirane zbog toga, budući da u osam godina nije vidio ni jednog od prestupnika da odgovara za finansijske propuste.

Poslanik Jovičić konstatovao je da određene institucije u BiH godinama krše zakone, ne obazirući se na revizorske izvještaje.

„Niko iz institucija BiH zbog toga nije izveden sa lisicama i sve ovo mi liči na onu narodnu `pojeo vuk magarca`“, rekao je Jovičić, dovodeći u pitanje sam smisao revizorskih izvještaja.

- Ukoliko niko ne odgovara za učinjeno zašto se svi ovi izvještaji pišu i zbog čega se uopšte vrši revizija. Ured za reviziju institucija BiH ne treba ulagati toliko truda - iznio je mišljenje Jovičić.

 ******************************************
Zvonko Jurišić iz Hrvatske stranke prava (HSP) smatra da je revizija na stručan način obavila svoj posao, ali da je indikativno da na sjednici ne prisustvuju ni resorni ministri niti rukovoditelji institucija za koje je utvrđeno da nisu radili u skladu sa zakonom.

- Zašto mi kao parlament nismo zatražili ničiju smjenu, a očito je da ima primjera i kriminala i korupcije - upitao je Jurišić.
 ********************************************
Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić smatra da parlament nije nemoćan i predložio je da se pokrene inicijativa za smjenu svih onih za koje je revizija utvrdila da su kršili zakon.
 ******************************************
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Anto Domazet naglašava da o revizorskim izvještajima treba diskutirati na stručan i objektivan način, ne emocionalno što, kako je naveo, čini Jurišić.

Smatra da su nalazi koji su dati u izvještajima dobra podloga za djelovanje tužilaštava kako bi utvrdili da li je bilo kriminala.

Iznio je stav da su revizorski izvještaji utjecali na poboljšanje poslovanja institucija BiH, te da je postignuta znatno veća odgovornost u trošenju javnog novca, zbog čega će SDP podržati izvještaje revizije.
 ******************************************************
Aleksandra Pandurević iz Srpske demokratske stranke (SDS) uputila je kritiku na račun Ureda za reviziju institucija BiH, ističući da su određeni izještaji rezultat "prikrivanja institucionalnog kriminala".
 **************************************************
Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Niko Lozančić smatra da bi trebalo napraviti i reviziju opravdanosti postojanja pojedinih institucija BiH.
 ***********************************************
Od 72 bh. institucije o kojima je Ured za reviziju institucija BiH napravio izvještaj, 65 institucija je dobilo pozitivan izvještaj revizije, sedam je dobilo mišljenje s rezervom, a prvi put nijedna institucija nije dobila negativno mišljenje.

Poslanici će se o njima izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

(FENA)