петак, 8. септембар 2017.

Александар Вучић - Дође, видје и оде из Сарајева! Одјеци једне посјете ...

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Медији извјештавају онако како то одговара 
њиховим конзументима (дез)информација, њихових народа,
босанскохерцеговачких ентитета, 
па и самих БиХ и Србије.

Телевизије су објавиле, а и данашња штампа је преплављена извјештајима о боравку предсједника Републике Србије Александра Вучића у Сарајеву.

Неки то воле да кажу и посјета Вучића Босни и Херцеговини.
И у чему постоји разлика између прве или друге формулације? Не постоји, јер није Сарајево у Норвешкој већ у Босни и Херцеговини, а БиХ граничи са Србијом. Тачније, Република Српска граничи са Србијом. Међутим, Република Српска је саставни дио БиХ, па онда дођемо на исто. БиХ граничи са Србијом, али преко Републике Српске, једног од два /ентитета/ саставна дијела БиХ.

О резултатима посјете знаће се нешто више тек онда када почну реализације договорених неких пројеката из сфере економије. Међутим, сад је најактуелније са киме се премијер Србије састао и разговарао. Рекло би се да је у стопу праћен боравак србијанског предсједника у згуснутом протоколу који увијек праве домаћини, наравно уз сагласност, па и уз по неку жељу госта.



И прије доласка Вучића у Сарајево на бошњачким порталима и у неким медијима анализиран је сваки његов потез и свака његова изговорена ријеч у посљедњих двадесет и више година.

Али, то српску страну не треба много да чуди, јер су таквима узори и политички истомишљеници и неки са којима се јуче Вучић састајао и разговарао.  

Да ли је то можда идеологија, која испод своје замаскиране политике има максиму у илузији да ће “БиХ бити без ентитета". Таква размишљања и сарајевски сценариј крије сву биједу, културну и моралну деградацију и оставља још много погубних посљедица које доноси оваплоћење анахроне, али прикривене деструктивне идеологије сарајевских сећијада.


Тужно је што је ово још један жалосни чин у комаду сарајевске трагикомедије која у основи настаје на матрици - “да се Власи не досјете”, а све остало биће лакше. У заблуди су они који мисле да су то оне вриједности које су у складу са вриједностима доминације и управљања из једног центра, дакле из Сарајева.

У политичкој амнезији су они који мисле да њихова настојања за укидањем ентитета представљају норматив “аутентичне бошњачке политике”. Такав приступ је једностран и то само ствара привидну и опасну илузију о сопственом обмањивању свих оних који су у таквом недефинисаном стању...
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Једна посјета у два града 
и различит дочек

Но, Вучић је био у  посјети и Источном Сарајеву /српском граду/ гдје је за разлику од хладног и незаинтересованог федералног /бошњачког/ грађанског дочека - дочекан са великим одушевљењем српског народа. 


ПОГАЧА, СО И СРПСКЕ ЗАСТАВЕ на дочеку председника Вучића у Источном Сарајеву!

Предсједника Србије Александра Вучића су испред зграде Градске управе Источно Сарајево сачекали бројни грађани који су махали заставицама Србије.


Састанку су присуствовали и потпредсједници владе Србије Зорана Михајловић и Расим Љајић, као и шест начелника општина: Источна Илиџа, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево, Пале, Соколац и Трново.

Након састанка, предсједник Србије је обишао радове на изградњи Јавно- здравствене установе "Болница Источно Сарајво".

И сам Вучић се могао увјерити у братско гостопримство свог народа, амада је то и прије доласка и разговора са челницима Града Источно Сарајево и са шест начелника општина које чине Град Источно Сарајево - знао. 
Обишао је и градилиште у Касиндолу на чијем локалитету се поред старе гради и нова болница.
 Да се не лажемо!

 Медији у Србији су извијестили јавност да је Вучић са великим одушевљењем дочекан у Сарајеву. Чијим одушевљењем? Бошњачки народ није скоро ни обраћао пажњу нити га је инетересовала посјета предсједника Србије Сарајеву. Никаквог организованог и уобичајеног дочека пријатеља који долазе у Сарајево није било.

Политичке куртоазије највиших званичника из БиХ је било и превише. Разумљиво. Али у свему је било прикривене неискрености, јер свима је познато да Бакир Изетбеговић никада неће промијенити своје раније формирано негативно мишљење о Србији, Републици Српској, о Вучићу, о Додилу и о много чему другом што је везано за српски народ.

И Вучићу је то познато, али све чини да као државник побољша односе на релацији Београд - Сарајево, односно Срби - Бошњаци.

И на крају, Вучић је дошао, све је видио
и вратио се у своју Србију.

Волим и ја Србију!