недеља, 2. децембар 2018.

Да и ово једном разјаснимо ... Једино на мом блогу и на другим мрежама на којима сам активан ћете видјети да истичем славне СРБЕ који су се нашли у књизи - 100 најзнаменитијих Срба ...

100 најзнаменитијих Срба

100 најзнаменитијих Срба назив је књиге која је издана 1993. године, а у којој су садржане биографије 100 људи који су, према мишљењу њеног стручног одбора, заслужили да се називају најзнаменитијим Србима. 

Та је књига штампана 1993. године, а затим је 2001. доживјела друго издање, са изводима на више страних језика, до је 2009. године издано треће, допуњено и измијењено издање на српском језику.

Стручни одбор су чинили: др Сава Вуковић, епископ шумадијски; др Павле Ивић, академик; др Драгослав Срејовић, академик; др Дејан Медаковић, академик, председник одбора; др Драгомир Виторовић, академик; др Василије Крестић, академик; др Мирослав Пантић, академик; др Даница Петровић.

Списак

Ово су 100 најзаменитијих Срба према наводима 

у истоименој књизи:

Критерији за уврштавање и контроверзе



Када је стручни одбор закључивао списак године 1993, један од критерија је био да особа која улази у њега не смиjе бити међу живима. То је за посљедицу имало да су од 100 особа са списка само њих двојица - Меша Селимовић и Васко Попа - рођени у 20. виjеку. 

Тиме се поставило питање његове мjеродавности.

Далеко озбиљнији проблем је био у томе што је списак закључен у доба ратова проузрокованих распадом Југославије, као и од институције коју су многи у то доба држали оличењем, односно једним од извора тзв. великосрпског национализма. Стога се поставило питање не само његове мjеродавности, него и објективности, што се поготово односи на личности као што су Руђер Бошковић, Иван Гундулић, Иво Андрић, Меша Селимовић, о чијој припадности српском етничком корпусу не постоји општи консензус.

Контроверзе је изазвало и уврштавање Милана Недића, с обзиром на његову репутацију нацистичког колаборационисте у другом свjетском рату.

НАПОМЕНА:
Кликом на свако име иде се на Википедију 
/слободну енциклопедију/
на којој су шире биографије свих 100 најзнаменитијих Срба.

О сваком од ових српских великана 
постављам посебне појединачне објаве 
и то најмање да пута 
- за дан рођења и
- дан смрти славних Срба.